Luptatoarea anticomunista care si-a botezat fetita nascuta in inchisoare cu numele "Libertatea"

Luptatoarea anticomunista care si-a botezat fetita nascuta in inchisoare cu numele

Iuliana Constantinescu Predut a fost profesoara de istorie si limba romana la Scoala generala din comuna Tibucani, judetul Neamt si la Scoala generala din comuna Cobadin, raionul Negru Voda, regiunea Dobrogea, unde a fost arestata la 22 iunie 1958, desi era gravida in luna a saptea, si condamnata la 12 ani de munca silnica, 5 ani degradare civica si confiscarea totala a averii, prin Sentinta nr. Mirosul greu de acolo, drumul chinuitor de la Securitatea Pitesti pana la atat de temuta inchisoare din Vacaresti imi accentuasera vadit cumplita durere amestecata cu o foame greu de imaginat, pentru ca nu imi dadusera, in dimineata aceea, nimic din mizerabila ratie zilnica, iar seara, dupa o discutie cu o verisoara a mea, care era sefa de camera, n-am putut inghiti nici macar o boaba de arpacas...

acum 44 luni (2 Nov 2016)

Iuliana Constantinescu Predut s-a nascut pe 16 iunie 1929 in comuna Corbi din judetul Arges. Alaturi de parintii sai, i-a ajutat pe ultimii partizani din grupul Haiducii Muscelului din Nucsoara incepand cu anul 1952.

Iuliana Constantinescu Predut a fost profesoara de istorie si limba romana la Scoala generala din comuna Tibucani, judetul Neamt si la Scoala generala din comuna Cobadin, raionul Negru Voda, regiunea Dobrogea, unde a fost arestata la 22 iunie 1958, desi era gravida in luna a saptea, si condamnata la 12 ani de munca silnica, 5 ani degradare civica si confiscarea totala a averii, prin Sentinta nr. 174 din 12 septembrie 1959 a Tribunalului Militar al Regiunii a II-a Militare, pentru "Delictul de favorizare la acte de teroare prevazut de art. 1 din Codul Penal anterior", "infractiunea de omitere de denunt" a membrilor Gruparii de partizani "Haiducii Muscelului". Tatal sau Ioan Constantinescu a fost condamnat si executat la inchisoarea Jilava in anul 1959, iar mama sa, Justina Constantinescu, a indurat ani grei de detentie, ambii fiind acuzati de "participare la Rezistenta armata anticomunista de pe versantii sudici ai Muntilor Fagaras". Sotul i-a trimis la inchisoare o declaratie de dragoste pe un sapun

Sapunul este acum expus la Memorialul Sighet FOTO: mirabilismundis.blogspot.ro

Iuliana Constantinescu Predut a fost arestata la 21 iunie 1958 si torturata in ancheta Securitatii din Pitesti, cu toate ca era insarcinata in luna a saptea, fiind acuzata ca, pe cand era eleva, ii aprovizionase si nu ii denuntase pe partizanii din Muscel.

La 18 septembrie 1958, Iuliana Constantinescu-Predut a nascut la inchisoarea Vacaresti a nascut o fetita pe care a botezat-o Libertatea-Justina. Fetita a fost dusa de autoritati intr-un orfelinat, unde, dupa lungi cautari, a fost gasita de tatal ei. "Mi-au dat branza de burduf tavalita prin fecale"

Martu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro