Lupta cu marea evaziune: Registre de bani personali pentru chelneri

Ospatarii, taximetristii, vanzatoarele si toti cei care ar putea primi bacsis vor trebui sa-si declare banii in fiecare zi inaintea inceperii programului de lucru, intr-un registru de bani personali. Iar, analistul economic Florin Citu explica pe pagina sa de Facebook de ce aceste masuri nu vor functiona: "O sa fie interesant de observat daca nu o sa fie mai simplu pentru antreprenorii din domeniul serviciilor sa creasca preturile si sa «interzica» bacsisurile.

acum 101 luni (3 May 2015)

Ospatarii, taximetristii, vanzatoarele si toti cei care ar putea primi bacsis vor trebui sa-si declare banii in fiecare zi inaintea inceperii programului de lucru, intr-un registru de bani personali.

Registrul de bani personali va avea paginile numerotate in ordine crescatoare si trebuie semnat pe ultima pagina de catre administratorul firmei sau de o persoana imputernicita. Angajatii trebuie sa completeze in registru, fara stersaturi, modificari si fara a lasa spatii neutilizate, cu data, numele si functia, suma de bani la inceperea programului si ora inregistrarii, iar la final se semneaza, se arata intr-un proiect de ordin al ministrului Finantelor Publice. La solicitarea organelor de control, angajatii operatorului economic sunt obligati sa prezinte sumele de bani aflate asupra lor. Masura a fost instituita in urma controalelor ANAF, care au gasit sume suplimentare fata de cele din casa, justificate ca fiind bani personali ai angajatilor sau care proveneau din bacsis, iar consecinta a fost suspendarea activitatii unitatilor respective. Sunt restaurante cu 5 mese si 4 angajati, care nu au resurse sa se ocupe cu astfel de hartogarii. Acesta ne arata cum complica lucrurile facturarea separata a bacsisului: "Nu stiu cum va functiona pentru serviciile de taximetrie. Pe de alta parte, bacsisul nu il poti include pe nota de plata fiindca nimeni nu poate fi obligat sa lase ciubuc. Cred ca, in final, ca orice lucru prohibitiv, astfel de masuri nu vor starpi frauda, ci o vor incuraja".

Iar, analistul economic Florin Citu explica pe pagina sa de Facebook de ce aceste masuri nu vor functiona: "O sa fie interesant de observat daca nu o sa fie mai simplu pentru antreprenorii din domeniul serviciilor sa creasca preturile si sa «interzica» bacsisurile. Orice interventie in economie trebuie sa tina cont de contextul social si economic. Efectul poate sa fie cel dorit de stat sau ca situatia (evaziunii) sa se agraveze. Sistemul nou propus de stat foloseste ceta... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro