Lungmetrajul "Ilegitim", primit cu entuziasm la Festivalului de Film de la Berlin
Sambata seara, la Berlin, a avut loc premiera mondiala a peliculei romanesti "Ilegitim", un lungmetraj independent in regia lui Adrian Sitaru, filmul fiind foarte bine primit atat de publicul prezent in sala, cat si de criticii si distribuitorii prezenti in capitala Germaniei. Irina Margareta Nistor a elogiat "titlul foarte bine ales", jocul "remarcabil" al actorilor, "formidabili fiecare in parte", ca si modul "foarte uman, de la un capat la altul", al filmului, care propune "un cu totul alt fel de cinema" si nu in ultimul rand "reactiile din sala, foarte puternice", care veneau nu neaparat de la romanii prezenti la Zoo-Palast.
Sambata seara, la Berlin, a avut loc premiera mondiala a peliculei romanesti "Ilegitim", un lungmetraj independent in regia lui Adrian Sitaru, filmul fiind foarte bine primit atat de publicul prezent in sala, cat si de criticii si distribuitorii prezenti in capitala Germaniei.
Filmul prezinta viata de zi cu zi a unei familii unite la inceput (traditionala masa in familie deschide pelicula) din Romania post-decembrista, formata din patru frati si un tata (Adrian Titieni), mama fiind decedata cu doi ani in urma. Relatiile celor patru frati cu tatal lor sunt complexe si pline de dramatism, insa aceasta nu pare a fi principala problema a familiei.
Lucrurile se complica la aflarea informatiei ca tatal a turnat in regimul Ceausescu femei care doreau sa faca avort, unul dintre fii isi ia parintele la intrebari, in final acesta fiind acuzat de intreaga familie. Tatal se apara spunand ca el crede in viata si este impotriva avortului si, daca nu ar fi fost, fratii gemeni n-ar fi acum in viata si in pozitia de a-l acuza. (...) noi ne-am inspirat si am cercetat destul de mult, chiar si cazuri din Germania, in timpul filmarii, frati care isi doreau sa traiasca impreuna. In fine, am studiat si alte cazuri din lume si cred ca se simte asta in film. Nu cred ca este ceva despre Romania, nu suntem singura tara cu un tabu privind incestul", explica regizorul Adrian Sitaru intr-un interviu acordat la Berlin pentru Agerpres.
"Publicul a fost interesat de film, dat fiind ca a pus intrebari", a afirmat si Alina Grigore, scenarista si interpreta unuia din rolurile principale, Sasha Anghelescu, in timp ce Robi Urs a remarcat "energia" pe care a primit-o de la public. Si Cristina Olteanu (Gilda Anghelescu, unul din personajele secundare), a spus ca primirea publicului a fost "senzationala", iar Bogdan Albulescu a marturisit ca a "tremurat tot filmul".
Testul numit Romania
Insa, reactia publicului prezent la Berlin, nu garanteaza un succes si acasa... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro