Lunga vacanta de vara, otrava pentru copii, impachetata sub forma de acadea

Lunga vacanta de vara, otrava pentru copii, impachetata sub forma de acadea

> De 25 de ani, Romania pastreaza o structura a anului scolar construita si structurata pe prioritatile statului comunist. Clasamentul e dominat de Asia de Est, unde elevii au peste 200 de zile pe an scolar, avand, in acelasi timp, o cu totul alta cultura fata de munca si performanta. Conform unor studii realizate de americani, pierderile de informatii pe care le inregistreaza un elev in cele aproape trei luni de vacanta de vara costa o luna de scoala (peste doua luni, in cazul matematicii).

acum 55 luni (2 Sep 2015)

>

De 25 de ani, Romania pastreaza o structura a anului scolar construita si structurata pe prioritatile statului comunist. Chiar daca pare fortat, argumentul este atat de real fiind invocat si in comisiile de specialitate ale Parlamentului. Cica si agentiile de turism au facut lobby pentru aceasta apetisanta vacanta de vara.

Totusi, Romania se situeaza printre ultimele locuri, cand numaram zilele de scoala (177) si printre primele, cand numaram zilele de vacanta de vara (84).

Daca privim tabelul comparativ al structurii anului scolar din alte tari, nu putem sa nu constatam ca exista o corespondenta intre succesele tarilor respective si numarul zilelor de scoala. Rezultatele PISA (cu o relevanta discutabila pentru elevii nostri, testul in cauza cerand o cu totul alta abordare decat se practica in sistemul nostru) ne situeaza pe la coada clasamentului, desi e de remarcat ca la testul din 2013 s-a inregistrat un usor salt fata de 2009. Una dintre concluzii, analizand performantele diferitelor sisteme de educatie, e aceea ca rezultatele sunt mai bune acolo unde sunt alocate un numar mai mare de zile scolare. Clasamentul e dominat de Asia de Est, unde elevii au peste 200 de zile pe an scolar, avand, in acelasi timp, o cu totul alta cultura fata de munca si performanta. In tarile europene, unde invatamantul este cu adevarat dezvoltat, cifrele trec de 185-190 de zile.

In 12 ani, vacanta de vara determina pierderea a minim 1,3 ani de scoala.

Vacanta de vara de 12 saptamani este otrava pentru copii, impachetata sub forma de acadea. Cei care au studiat efectul vacantelor de vara lungi vorbesc despre efectul de "dezvatare". Conform unor studii realizate de americani, pierderile de informatii pe care le inregistreaza un elev in cele aproape trei luni de vacanta de vara costa o luna de scoala (peste doua luni, in cazul matematicii). In 12 ani, vacanta de vara determina pierderea a minim 1,3 ani de scoala.

Teoretic... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro