Lucruri nestiute despre Cheile Bicazului: cum s-au format si cum vor muri minunile salbatice din Neamt

Lucruri nestiute despre Cheile Bicazului: cum s-au format si cum vor muri minunile salbatice din Neamt

Pentru cei care nu au ajuns niciodata in zona, trebuie mentionat ca formatiunea naturala este strabatuta de drumul national care leaga orasele Bicaz (Neamt) de Gheorghieni (Harghita), si se situeaza la 31 de kilometri de primul si 25 de kilometri de al al doilea. Un rau care a sapat zeci de milioane de ani in stanca Dincolo de farmecul salbatic al acestei structuri naturale, oamenii de stiinta au fost preocupati de studierea in amanunt a Cheilor Bicazului. "La partea superioara, peisajul versantilor se mentine ruiniform, fiind afectat in continuare de procese de dezagregare si eroziune si marcat de prezenta crestelor zimtate, pilerilor, arcadelor, si culoarelor de grohotisuri", mai spune dr.

acum 94 luni (17 Mar 2015)

Traversarea Cheilor Bicazului impresioneaza orice turist aflat in trecere pe drumul ce leaga judetele Neamt de Harghita, prin maiestuozitatea peretilor de stanca si salbaticia peisajului. Pentru cei care nu au ajuns niciodata in zona, trebuie mentionat ca formatiunea naturala este strabatuta de drumul national care leaga orasele Bicaz (Neamt) de Gheorghieni (Harghita), si se situeaza la 31 de kilometri de primul si 25 de kilometri de al al doilea. Primul drum de acces spre Chei s-a construit in anul 1910, dinspre Gheorghieni, iar sectorul de drum spre Bicaz a fost dat in exploatare mult mai tarziu, in anul 1937. Un rau care a sapat zeci de milioane de ani in stanca Dincolo de farmecul salbatic al acestei structuri naturale, oamenii de stiinta au fost preocupati de studierea in amanunt a Cheilor Bicazului. "Pe lungimea lor de 8 kilometri, Cheile sunt sapate 4 km in calcare, pe sectorul cunoscut sub numele de Cheile Mari, si 4 km in Conglomeratele de Barnadu, pe sectorul Cheile Mici; Pe parcursul Cheilor, denivelarile ating valori de peste 350 de metri, cu maximum in sectorul numit , de la confluenta cu Bicajelul", se arata in lucrarea mentionata. Cheile Bicazului, "Gatul Iadului"

Autorii lucrarii arata ca de formarea Cheilor este responsabil raul Bicaz, cu cei patru afluenti, care au sapat in timp in roca si apoi in calcar, dand astfel nastere formatiunii pe care o vedem astazi. Dupa indepartarea prin eroziune a acestei cuverturi, Bicazul cu afluentii sai, Cupasul, Laposul, Bicajelul si Sugaul, n-a mai putut ocoli bara de calcare si a fost obligat sa se adanceasca, realizandu-si curgeri subterane, finalizate prin prabusiri, din care au rezultat ruperi de panta cum este cea din zona Serpentinelor Mari, si humuri cum este turnul Pietrei Altarului", mai spun autorii lucrarii amintite. Piatra Altarului Concluzia privind geneza Cheilor este aceea ca apele Bicazului au parcurs mai intai o etapa epigenetica (proces de eroziune sub actiunea apelor curgatoare care isi a... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro