Lucreaza PSD, fara sa vrea, pentru un nou mandat al lui Iohannis?

Lucreaza PSD, fara sa vrea, pentru un nou mandat al lui Iohannis?

Din punct de vedere politic, nemultumirea segmentului de populatie reprezentat de cei care au iesit in strada duminica va creste si mai mult. Va fi un parcurs de cateva luni si s-ar putea ca legile, chiar adoptate in forma dorita de PSD, sa intre in vigoare prea tarziu. Daca face asta, PSD va asigura victoria lui Iohannis in referendumul de demitere si ii va da o sansa mare pentru alegerile prezidentiale din 2019.

acum 54 luni (25 Jan 2017)

>

Aflat in America, Liviu Dragnea a primit vestea proasta ca presedintele Iohannis a descins la Guvern si a blocat promovarea ordonanteor privind gratierea si modificarea Codului Penal. De aici a pornit un sir de evenimente care il pune pe liderul PSD in fata unor mari probleme. Dintr-o data, victoria din decembrie anul trecut nu mai pare atat de confortabila. PSD a lovit primul cu ordonantele, Iohannis a oprit actiunea prin prezenta la sedinta de guvern, dupa care, profitand de buimaceala PSD, a declansat propria ofensiva.

Desi are controlul puterii, PSD este mai limitat in capacitatea de manevra decat presedintele Iohannis. Din punct de vedere juridic, tinta ar fi atinsa. Din punct de vedere politic, nemultumirea segmentului de populatie reprezentat de cei care au iesit in strada duminica va creste si mai mult. PNL nu mai are aceasta capacitate in urma scorului obtinut la alegeri si a situatiei interne din partid, USR nu si-a gasit rostul dupa intrarea in parlament.

Dar, prin referendum, Iohannis nu va mai avea nevoie de partid, se va adresa direct poporului, se va alia cu masele. Daca castiga referendumul la scor si mai ales la un scor mai mare decat cele trei milioane de voturi ale PSD, presedintele va rasturna legitimitatea victoriei social-democratilor in alegeri. Cineva va trebui sa dea socoteala, iar partidul ar putea intra intr-un proces de competitie interna si tulburari. Vor aparea nemultumiri mari legate de situatia personala a multora din PSD, la nivel central si local. Ar fi o infrangere imposibil de digerat care va crea mari probleme interne.

Exista si varianta transformarii ordonantelor in proiecte de lege pentru a fi adoptate in parlament. Presedintele va returna legile, apoi va sesiza Curtea Constitutionala. Va fi un parcurs de cateva luni si s-ar putea ca legile, chiar adoptate in forma dorita de PSD, sa intre in vigoare prea tarziu. Liviu Dragnea stie prea bine ca asta l-ar transforma peste noapte pe Ioh... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro