Lucrare monumentala, de cinci tone, modelata in cinstea Transfagarasanului. A fost realizata de unul dintre cei mai mari specialisti romani in metaloplastie

Lucrare monumentala, de cinci tone, modelata in cinstea Transfagarasanului. A fost realizata de unul dintre cei mai mari specialisti romani in metaloplastie

Constantin Samoila (79 de ani), inginer ca formatie si originar din satul argesean Poienarei, comuna Corbi, si-a dedicat 45 de ani din viata artei. Luni de munca la o singura lucrare Constantin Samoila a muncit mai multe luni pentru a finaliza lucrarea dedicata Transfagarasanului, iar pentru realizarea ei a gasit sprijin la Marin Meculescu, un fost coleg de facultate, acum director la o firma de constructii din Pitesti, care i-a furnizat toate materialele necesare lucrarii. "Nu e usor sa lucrezi in metal, trebuie sa cunosti metode de modelare, sa-ti creezi instrumentele necesare, sa descoperi metode de imbunatatire a efectului de umbra si lumina, sa duci materialul in etape de inmuiere, apoi, la revenirea lui.

acum 82 luni (10 Jun 2017)

Constantin Samoila (79 de ani), inginer ca formatie si originar din satul argesean Poienarei, comuna Corbi, si-a dedicat 45 de ani din viata artei. Metoda de lucru consta in ciocanirea directa sau prin intermediul unor scule, dornuri, daltite, cu ajutorul carora se realizeaza profilele dorite. Una dintre cele mai cunoscute lucrari de metaloplastie din lume, este masca funerara din aur a lui Agamemnon, descoperita de Heinrich Schliemann la Micene, in 1876.

Constantin Samoila a realizat pana acum peste o suta de astfel de lucrari si, in plus, a pictat pe sticla icoane si nu numai, a scris noua carti si face parte din Corala D.G. Cantareste nu mai putin de cinci tone si va fi amplasata pe un suport de beton. Ideea lucrarii a pornit dupa ce maestrul a citit poezia "Veteranii", scrisa de colonelul Ion Bratu, unul dintre cei care au lucrat la Transfagarasan. Lucrarea va avea si doua icoane si include opt scene autentice de pe Transfagarasan, scene realizate dupa fotografii facute chiar in timpul construirii Transfagarasanului", explica artistul Constantin Samoila.

Luni de munca la o singura lucrare

Constantin Samoila a muncit mai multe luni pentru a finaliza lucrarea dedicata Transfagarasanului, iar pentru realizarea ei a gasit sprijin la Marin Meculescu, un fost coleg de facultate, acum director la o firma de constructii din Pitesti, care i-a furnizat toate materialele necesare lucrarii.

De altfel, pe maestrul Constantin Samoila il leaga multe amintiri speciale de Marin Meculescu. Impreuna cu acesta si cu Virgil Visoiu a realizat, in 1972, la Casa Studentilor din Bucuresti, prima expozitie de metaloplastie din Romania. Cu un an inainte, in 1971, Constantin Samoila realizase prima lucrare in metaloplastie, inspirata din folclorul romanesc, iar aceasta includea obiceiuri de nunta si scene din balade.

In studentie, Constantin Samoila a vandut mai mu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro