Lovitura de teatru in lumea spionajului german

Gerhard Schindler, directorul serviciului german de informatii (BND), a fost demis la 27 aprilie de guvernul cancelarului Angela Merkel, o actiune-surpriza care ilustreaza dificultatile recente ale spionilor germani. Agentia BND a fost zguduita de o serie de scandaluri dupa dezvaluirile facute de denuntatorul Edwars Snowden privind Agentia Nationala Americana (NSA), in 2013.

acum 94 luni (28 Apr 2016)

Gerhard Schindler, directorul serviciului german de informatii (BND), a fost demis la 27 aprilie de guvernul cancelarului Angela Merkel, o actiune-surpriza care ilustreaza dificultatile recente ale spionilor germani. El urmeaza sa fie inlocuit de la 1 iulie in fruntea BND de Bruno Lahl, un apropiat al influentului ministru de Finante, Wolfgang Schauble. Aceasta trimitere in retragere a sefului actual al contraspionajului cu doar doi ani inainte de incheierea mandatului sau a surprins in Germania, unde bilantul lui Gerhard Schindler este considerat "global bun", aminteste Suddeutsche Zeitung, publicatia care a dezvaluit afacerea marti seara. Altii au mentionat probleme de sanatate care ar fi accelerat decizia de a gasi alt sef pentru serviciile secrete germane.

Exista pareri ca indepartarea lui Schindler intervine in timp ce Germania face fata amenintarilor cu atentate din partea militantilor extremisti ai organizatiei teroriste Statul Islamic. Schindler a fost fragilizat acum un an dupa dezvaluirile asupra centralei de ascultari Bad Aibling, din apropiere de M√ľnchen, acuzata ca a spionat pentru agentia americana NSA responsabili si intreprinderi -europene.

Deputati ai opozitiei sustin ca demiterea lui Schindler este semnul unei respingeri a tentativelor de reformare a agentiei de informatii. Agentia BND a fost zguduita de o serie de scandaluri dupa dezvaluirile facute de denuntatorul Edwars Snowden privind Agentia Nationala Americana (NSA), in 2013. Schindler parea ca a supravietuit scandalului dupa ce a admis ca birourile externe ale BND aveau "o viata proprie" si a promis ca va centraliza controlul. ... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro