Lovitura de stat in traditia militarilor turci

Tentativa de puci din Turcia la 15 iulie 2016 nu este o premiera in tara, in istoria sa fiind comise mai multe lovituri de stat. 1060 - Pe 2 mai a avut loc o lovitura de stat practic fara varsare de sange, comisa de ofiteri si cadeti ai scolilor militare din Istanbul si Ankara. Mostenirea lui Atatürk Statul turc modern si regimul republican, creat de Atatürk in 1923, dupa victoria nationalistilor turci contra Greciei si a aliatilor care o sustineau, s-au dovedit suficient de solide pentru a supravietui diferitelor crize pe care tara le-a cunoscut in ultimii 60 de ani.

acum 92 luni (1 Aug 2016)

Tentativa de puci din Turcia la 15 iulie 2016 nu este o premiera in tara, in istoria sa fiind comise mai multe lovituri de stat. De la trecerea la un sistem pluralist, dupa Al Doilea Razboi Mondial, viata politica turca a cunoscut o evolutie ritmata prin cicluri decenale.

Armata turca, succesor al armatei otomane, are o lunga traditie in a atata lovituri de stat contra Sultanului si contra guvernelor alese dupa fondarea Republicii in 1923, cum a fost cea de vineri seara, 15 iulie. Bine antrenati, bine educati, laici si kemalisti, marea majoritate a ofiterilor armatei turce, adesea de origine modesta, cred ca sunt singurii si adevaratii reprezentanti ai Republicii. Vineri seara, militarii au incercat sa-l inlature pe presedintele islamo-conservator, Recep Tayyip Erdogan, pentru "restaurarea ordinii constitutionale, democratiei, drepturilor si libertatilor omului si lasarea legii supreme a tarii sa prevaleze". Tentativa a esuat si represiunea lansata imediat de Erdogan continua si astazi, cu zeci de mii de arestati, demisi, torturati.

De fapt, chiar legea este cea care incurajeaza militarii turci sa recurga la lovituri de stat. Rolul si misiunea fortelor armate prevede sa controleze puterea politica "in caz de amenintare sau pericol asupra unitatii tarii si a Natiunii". Aceasta lege a fost "baza legala si legitima" a ultimelor lovituri de stat. Dupa 1969 au fost in numar de patru.

1060 - Pe 2 mai a avut loc o lovitura de stat practic fara varsare de sange, comisa de ofiteri si cadeti ai scolilor militare din Istanbul si Ankara. Pucistii au stabilit un comitet de uniune nationala din 38 de membri cu Gusel in frunte. Din 601 persoane judecate de militari, 464 au fost recunoscute vinovate. Armata a cerut guvernului sa restabileasca ordinea dupa luni de greve si confruntari de strada intre extrema stanga si extrema dreapta. Cateva luni mai tarziu, premierul Suleiman Demirel a demisionat si o coalitie de politicieni conservatori si tehnocrati a d... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro