Lorin Fortuna, parintele robotului telefonic 958 care dadea ora exacta dupa 1989

Lorin Fortuna, parintele robotului telefonic 958 care dadea ora exacta dupa 1989

Lorin Fortuna, omul care a citit primele revendicari ale revolutionarilor,"Proclamatia Timisoarei ca oras liber de totalitarism", pe data de 20 decembrie 1989, va fi condus marti pe ultimul drum. "Inventia lui Fortuna a fost realizata in cadrul unui contract de cercetare incheiat intre Universitatea Politehnica si Ministerul Postelor si Telecomunicatiilor, tocmai in ideea ca el lucra la teza de doctorat care se referea la vorbirea artificiala. Persecutat de "tovarasii" din universitate Lorin Fortuna a absolvit Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Institutului Politehnic Bucuresti in 1972, iar dupa absolvire a fost repartizat la Centrul Teritorial de Calcul Electronic din Timisoara unde a lucrat ca informatician.

acum 78 luni (28 Nov 2016)

Lorin Fortuna, omul care a citit primele revendicari ale revolutionarilor,"Proclamatia Timisoarei ca oras liber de totalitarism", pe data de 20 decembrie 1989, va fi condus marti pe ultimul drum.

Fortuna a fost o figura emblematica a Revolutiei din 1989, fiind unul dintre timisorenii care au urcat in balconul Operei, unde a infiintat in ilegalitate, alaturi de alti revolutionari, Frontul Democrat Roman, intr-o vreme in care Nicolae Ceausescu se afla inca la carma tarii.

O innabusire a revoltei de la Timisoara ar fi insemnat, cel mai probabil, si sfarsitul lui Fortuna.

"Cea mai mare lovitura din viata mea a fost confiscarea revolutiei de catre FSN. De atunci nu am mai vrut sa aud de politica", spunea Lorin Fortuna.

Putini stiu insa ca Fortuna a fost a fost si cercetator. Mai exact, daca se forma numarul 958 de pe orice telefon, din orice colt al tarii, puteai afla de la un robot ora exacta.

"Robotul suna ca la radio"

Acest robot a fost montat de Directia de Telecomunicatii in Palatul Telefoanelor din Bucuresti si a functionat din 1989 pana in anul 2008. "Inventia lui Fortuna a fost realizata in cadrul unui contract de cercetare incheiat intre Universitatea Politehnica si Ministerul Postelor si Telecomunicatiilor, tocmai in ideea ca el lucra la teza de doctorat care se referea la vorbirea artificiala. Robotul lui Fortuna a inlocuit ceva ce functiona pe vremuri, era o prima varianta, realizata de o firma din strainatate, cu benzi magnetice. A pus cap la cap fragmente de vorbire. Sistemul s-a perfectionat mult apoi si s-a renuntat la el in 2008", a povestit profesorul universitar Cornel Balint, unul dintre colaboratorii apropiati ai lui Lorin Fortuna.

Persecutat de "tovarasii" din universitate

Lorin Fortuna a absolvit Facultatea de Electronica si Telecomunicatii din cadrul Institutului Politehnic Bucures... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro