Locul unde regretatul Toma Caragiu gasea refugiu. Marele actor, fascinat de partidele de pescuit la Pacuiul lui Soare

Locul unde regretatul Toma Caragiu gasea refugiu. Marele actor, fascinat de partidele de pescuit la Pacuiul lui Soare

In memoriile lui Niculae Conovici, plecat nedrept de repede dintre noi: "Pacuiul lui Soare nu se poate descrie: Pacuiul de cer senin, Pacuiul de ploaie, Pacuiul de la rasaritul soarelui, de la asfintit etc. Pe santier insa era o adevarata scoala, prin care au trecut multi arheologi de renume din ziua de azi. De la Complexul Albatros Podul 4, amplasat pe DN3, la aproximativ 4 kilometri de municipiul Calarasi, puteti plati pentru o ambarcatiune 500 de lei pe zi.

acum 88 luni (18 Apr 2015)

Ii placea foarte mult sa pescuiasca la Pacuiul lui Soare, o zona mirifica, isi amintesc cei care l-au cunoscut pe marele actor. Petre Diaconu (1924- 2007), amicul sau, este o legenda vie pentru arheologi, un savant pentru lumea stiintifica, un om cu o mare cultura pentru lumea artistilor pe care i-a cunoscut si apreciat, un ortodox in care smerenia se impletea cu demnitatea. A lucrat la Institutul de Arheologie din Bucuresti din 1951 pana in 1991, cand s-a pensionat.

In memoriile lui Niculae Conovici, plecat nedrept de repede dintre noi: "Pacuiul lui Soare nu se poate descrie: Pacuiul de cer senin, Pacuiul de ploaie, Pacuiul de la rasaritul soarelui, de la asfintit etc. Apoi Derventul, tabara noastra de vizavi, casele, baracile si bordeiele sale, tantarii cei mari si soarecii din locuintele noastre.

Pe santier insa era o adevarata scoala, prin care au trecut multi arheologi de renume din ziua de azi. Se invata arheologie, dar si poezie, literatura, arta, pentru ca aici isi gaseau loc de refugiu sau odihna scriitori, actori, pictori, ziaristi etc.

Cel mai frumos loc

Ruinele cetatii au devenit atractiile judetului Calarasi in urma cu multi ani si se numara printre cele mai bune locuri de pescuit pe Dunare. Ca sa ajungi acolo trebuie sa pleci dis-de-dimineata din Calarasi spre Ostrov, in apropiere de Silistra, la granita cu Bulgaria.

Pana la Pacuiul lui Soare faci mai bine de o ora. Un drum de tara, care porneste din spatele lacasului de cult, te duce direct catre Dunare. De la Complexul Albatros Podul 4, amplasat pe DN3, la aproximativ 4 kilometri de municipiul Calarasi, puteti plati pentru o ambarcatiune 500 de lei pe zi.

Al doilea sit ca marime din tara

Desi peisajul este fascinant, cu o biodiversitate exceptionala si un patrimoniu cultural deosebit, Dunarea nu iarta nimic.

Arheologii ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro