Locul superb din Vrancea unde Carol I a vrut sa-si construiasca resedinta de vara. Ce l-a determinat sa aleaga Pelesul

Locul superb din Vrancea unde Carol I a vrut sa-si construiasca resedinta de vara. Ce l-a determinat sa aleaga Pelesul

Nu mai putin de trei vizite au fost intre anii 1866 si 1869, Carol I fiind fascinat de locurile foarte frumoase pe de Valea Rimnicului, cu peisaje superbe. Infrastructura proasta Planul lui Carol I de a construi aceasta resedinta la Poiana Marului a fost dat peste cap de arhitectii lui, care l-au convins ca infrastructura proasta de la acea vreme face imposibila o astfel de investitie, care ar fi lasat vistieria tarii fara bani.

acum 70 luni (2 Apr 2017)

Nu mai putin de trei vizite au fost intre anii 1866 si 1869, Carol I fiind fascinat de locurile foarte frumoase pe de Valea Rimnicului, cu peisaje superbe. De altfel, el a si ales ca loc pentru constructia unei resedinte de vara, la Poiana Marului, in comuna Jitia.

Boierul scriitor Alexandru Zamfirescu a publicat in anul 1933 un articol despre vizita regala in Vrancea, avand ca sursa de documentare insemnarile unui fost primar din comuna Dumitresti, care a trait pe viu evenimentele.

"Prin 1867, Regele Carol I al Romaniei a venit la Poiana Marului cu intentia de a construi Castelul Peles si Pelisorul. "Plaiul" nostru, de aici din Dumitrestii de azi... in strae stralucitoare si de sarbatoare... Eram lacomi de dragul sa vedem pe Domnitor...", se arata in acele insemnari ale celui care avea sa devina primar la Dumitresti, Nae Verulescu. Infrastructura proasta

Planul lui Carol I de a construi aceasta resedinta la Poiana Marului a fost dat peste cap de arhitectii lui, care l-au convins ca infrastructura proasta de la acea vreme face imposibila o astfel de investitie, care ar fi lasat vistieria tarii fara bani.

Drumurile erau catastrofale si in plus era nevoie de constructia a nu mai putin de 12 poduri peste raul Rm.

Faptul ca domnitorul a avut intentii serioase la Poiana Marului a fost confirmat intr-un articol publicat in ziarul "Lumina" si de catre preotul Costica Panaite, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Buzaului si Vrancei.

"Locul acesta atat de frumos l-a fermecat si pe regele Carol I care, pe cand era inca doar principe domnitor al Romaniei, si-a propus sa-si ridice aici un castel-resedinta de vara. Lipsa unei surse de apa potabila in apropiere, ca si alte inconveniente l-au facut sa renunte si, drept urmare, si-a ridicat, la Sinaia, planuita resedinta - Castelul Peles.

De altfel, la Poiana Marului exista si o mana... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro