Locul din Romania unde fetele invata sa faca placinte inca de dinainte de a afla tainele alfabetului

Locul din Romania unde fetele invata sa faca placinte inca de dinainte de a afla tainele alfabetului

Exista o varietate uluitoare de modele si umpluturi, dar sunt preferate cele traditionale, cu branza de oi si marar. De exemplu in ultimele decenii au aparut "trandafirasii", placinte de dimensiuni mai mici si umpute cu branza dulce de vaca. Fiecare realizeaza si placinte cu modele noi, cu alte umpluturi, cum are fiecare imaginatia, dar la sarbatoare placintele de la bunici si strabunici se fac.

acum 29 luni (12 Feb 2018)

Exista o varietate uluitoare de modele si umpluturi, dar sunt preferate cele traditionale, cu branza de oi si marar. De altfel, placintele au devenit un brand al comunei si anual se organizeaza un festival al placintelor, pe 10 ianuarie, acolo unde gospodinele isi expun cele mai reusite creatii. Din generatie in generatie, la Stauceni, fetele invata sa faca placinte FOTO Cosmin Zamfirache

"Placintele sunt un adevarat brand al comunei. Se fac de sute de ani, dupa o reteta pastrata din mosi-stramosi. Eu am invatat de la mama, cand eram mica. Mama, la randul ei, a invatat de la bunica si tot asa", spune Maria Raileanu, sateanca din Stauceni. De exemplu in ultimele decenii au aparut "trandafirasii", placinte de dimensiuni mai mici si umpute cu branza dulce de vaca. "Noi am invatat de la parinti si de la bunici.

Placintele au diferite forme FOTO Cosmin Zamfirache

Festivalul placinetelor, care a avut loc in weekendul trecut, este o ultima petrecere inainte de post si aici sunt invitati doar gospodarii in adevaratul sens al cuvantului. Asa se alegea inainte si nevasta, sa fie buna gospodina", spune un satean venit la petrecerea gospodarilor. Evident, pe langa placinte au fost servite tot soiul de bunatati traditionale, inclusiv sarmale cu piept de rata sau tochitura de berbec.

Gospodinele vine cu placinte la festival FOTO Cosmin Zamfirache Festivalul Placintelor respecta o traditie la fel de veche ca si preparatul culinar, in sine. "Reprezinta o traditie mai veche, reinviata de acum 15 ani in comuna Stauceni. Este o forma de a pastra traditie si mai ales sudeaza comunitatea. In esenta este si un fel de demonstratie a calitatilor de gospodina. Placinte dupa retete medievale Oamenii din Stauceni spun ca retetele de placinta sunt aceleasi ca acum cateva sute de ani. Maria Raileanu spune ca la inceput erau poale in brau, celebrele placinte cu branza si marar, cu alua... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro