Localnic din Delta: "Rezervatia gandeste delta pentru turisti, pentru bucuresteni. Ar trebui sa nu fie uitat si nea Vanea"

Localnic din Delta:

"Media de stat in delta este acuma de doua nopti si un sezon de maximum cinci luni" Teodor Frolu, vicepresedintele Asociatiei Ivan Patzaichin - Mila 23, spune ca este necesar sa se diversifice oferta turistului care vine in delta. "Media de stat in delta este acuma de doua nopti si un sezon de maximum cinci luni. In curand, se va putea vorbi de un nou concept: acela de punct gastronomic, adica de posibilitatea de a oferi turistului o masa traditionala facuta in curtea localnicului, cu ingrediente locale.

acum 46 luni (1 May 2017)

Eduard Acsente, un ghid din Sfantu Gheorghe, spune ca localnicii sunt o specie pe cale de disparitie. Acum, trebuie sa schimbe putin modalitatea de lucru, trebuie sa actioneze ca o balanta intre interesele statului si interesele localnicilor. Localnicii pot sa desfasoare o gramada de activitati, iar cei de la ARBDD pot sa il gireze pe nea Vanea in fata unei banci. Cu un imprumut de 10.000 de euro el isi poate transforma casa intr-o mica pensiune agroturistica si nu mai traieste exclusiv din pescuit. "Pasii trebuie facuti de jos pentru pestele de la cap se impute, dar de la coada se curata. Pasii trebuie facuti cu nea Vanea", este el de parere. Astfel, legea nu ii permite unui localnic sa plimbe un turist cu barca de care se foloseste la pescuit. "Eu am autorizatie de pescuit si o licenta. Organele de control sunt 11 si eu sunt singur. Daca urc in barca o persoana straina, mi se spune ca nu are ce sa caute in barca si ma amendeaza", explica Eduard Acsente. El spune ca aceasta ar fi o forma de agroturism. De ce noi nu putem lua un turist in barca si sa ii aratam cum se pescuieste? Cine doreste sa faca turism trebuie sa ceara o alta autorizatie, iar o licenta pentru barca se ridica la 3.000 de lei, suma foarte mare pentru majoritatea localnicilor. "Media de stat in delta este acuma de doua nopti si un sezon de maximum cinci luni" Teodor Frolu, vicepresedintele Asociatiei Ivan Patzaichin - Mila 23, spune ca este necesar sa se diversifice oferta turistului care vine in delta. Conform ultimelor statistici, media de stat in delta este in prezent de doua nopti pe an si ea creste foarte putin doar pe perioada sezonului, cand turistii care vin vara la Sulina sau Sfantu Gheorghe stau mai multe nopti, intrucat fac si plaja. "Media de stat in delta este acuma de doua nopti si un sezon de maximum cinci luni. Doua - trei nopti pe un teritoriu atat de mare, in care transportul este costul cel mai mare din astea trei zile, este o activitate paguboasa pentru turism. Si atunci trebuie... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro