Localitatea din Romania al carei nume este atribuit frecvent locuitorilor din Hawaii sau Polinezia

Localitatea din Romania al carei nume este atribuit frecvent locuitorilor din Hawaii sau Polinezia

Biserica ortodoxa din Seini este impresionanta datorita dimensiunilor mari ale iconostasului din piatra, cu o inaltime de noua metri si latimea de 11 metri, iar grosimea de 85 de centimetri. Lacasul a fost renovat in 2012, iar preotul paroh de atunci, Georghe Pop, alaturi de fiul sau, preotul Tomel Pop, care mai slujeste si acum, s-au implicat foarte mult in reablitarea lacasului de cult. Pana in anul 1840, mai arata preotul Gheorghe Pop, in bisericutele de lemn au slujit, pe rand mai multi preoti, iar dupa anul 1840, parintele George Maniu este cel care a pus bazele unei noi biserici din piatra in mijlocul comunei, fiind un inflacarat patriot si un intelectual de seama al timpului.

acum 101 luni (29 Feb 2016)

Biserica ortodoxa din Seini este impresionanta datorita dimensiunilor mari ale iconostasului din piatra, cu o inaltime de noua metri si latimea de 11 metri, iar grosimea de 85 de centimetri.

Lacasul a fost renovat in 2012, iar preotul paroh de atunci, Georghe Pop, alaturi de fiul sau, preotul Tomel Pop, care mai slujeste si acum, s-au implicat foarte mult in reablitarea lacasului de cult. Seiniul a fost distrus in 1605 de Basta, in 1580, 1677 si 1717 de tatari, iar de foc in anul 1848. Romanii s-au retras in munte pana a trecut parjolul, apoi revenind s-au stabilit in gura Vaii Boci, unde era o poiana mare strajuita de un codru des de stejari.

Pana in anul 1840, mai arata preotul Gheorghe Pop, in bisericutele de lemn au slujit, pe rand mai multi preoti, iar dupa anul 1840, parintele George Maniu este cel care a pus bazele unei noi biserici din piatra in mijlocul comunei, fiind un inflacarat patriot si un intelectual de seama al timpului.

Constructia actualei biserici a inceput in anul 1866, sub preotia lui George Maniu, fiind terminata de protopopul Alexiu Berinde, dupa ce George Maniua trecut la cele vesnice.

"Parintele Alexiu Berinde fiind si arhitect, a extras planul de contructie a bisericii, el insusi participand la toate lucrarile. In anul 1882 dupa o munca asidua, in conditii social-economice deosebit de grele, biserica este data in folosinta cu turnul inca neconstruit, din lipsa de fonduri. Dupa 42 de ani, in 1924 s-a terminat constructia turnului si s-a facut iconostasul din piatra alba cioplita.

Dupa pensionarea parintelui Mihai Berinde, mai arata el, din anul 1948 si pina in 1982 a pastorit parintele protopop Aurel Babiciu, perioada in care s-au facut reparatii la biserica, casa parohiala si cantorala. Din anul 1982 si pana in urma cu doi ani a activat preotul Gheorghe Pop, ajutat de fiul sau Tomel-Gheorghe Pop, care in prezent slujeste alaturi de pre... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro