Lizica Codreanu, balerina care l-a inspirat pe Brancusi. Dupa ce a facut malarie, artista s-a apucat de yoga si a antrenat-o pe creatoarea Coco Chanel

Lizica Codreanu a fost o balerina nonconformista, una dintre primele promotoare ale dansului modern, instructor de yoga al marilor vedete pariziene din perioada interbelica si muza lui Constantin Brancusi. Din acest punct de vedere, faptul ca a frecventat artisi si, mai ales, plasticieni, de care a fost foarte apropiata, i-a inspirat propriile creatii: aceste prietenii i-au permis sa concilieze miscarile ritmice cu formele concepute de marii artisti ai avangardei pariziene", mai scrie Doina Lemny despre balerina romanca in cartea "Lizica Codreanu.

acum 98 luni (9 Jan 2016)

Lizica Codreanu a fost o balerina nonconformista, una dintre primele promotoare ale dansului modern, instructor de yoga al marilor vedete pariziene din perioada interbelica si muza lui Constantin Brancusi. "Indragostita de libertate, Lizica a refuzat intotdeauna sa se incadreze in vreo trupa sau sa accepte vreo structura de balet prea rigida pentru ea. Sora mai mare, Irina, s-a indreptat catre o cariera de pictorita si avea sa ajunga la Paris, ucenica in atelierul lui Brancusi.

Lizica a urmat cursurile Scolii Belle Arte din Bucuresti si a luat cursuri de balet. Dupa Primul Razboi Mondial ajunge un nume cunoscut in mediul artistic bucurestean si promite o cariera de succes in lumea dansului. Tanara viseaza insa sa ajunga la Paris si la 19 ani pleaca in capitala Frantei pentru a studia baletul clasic. "In timpul scurtei sale cariere de dansatoare, Lizica a cautat sa dezvolte mai ales o conceptie personala a miscarii, in care improvizatia este determinanta. Pentru ea, dansul reprezenta un mijloc de exprimare care ii permitea sa fie in armonie cu ea insasi si cu lumea. Din acest punct de vedere, faptul ca a frecventat artisi si, mai ales, plasticieni, de care a fost foarte apropiata, i-a inspirat propriile creatii: aceste prietenii i-au permis sa concilieze miscarile ritmice cu formele concepute de marii artisti ai avangardei pariziene", mai scrie Doina Lemny despre balerina romanca in cartea "Lizica Codreanu. Toate spectacolele la care a participat le-a interpretat intr-o maniera personala, diferita de ceea ce se obisnuise pana atunci, un stil apropiat de dansul modern care la vremea respectiva abia prindea contur.

Brancusi i-a creat costume Sculptorul Constantin Brancusi i-a creat o parte din costume pentru spectacolele de la Paris. In 1922, Lizica Codreanu a dansat in spectacolul de balet "Gymnopediile". Avanpremiera a avut loc chiar in atelierul lui Brancusi care a fost, de altfel, scenograful si autorul costumelor pentru spectacol.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro