Liviu Mihaiu: "Fuga de iubirea de tara ca de plata intretinerii a devenit cu timpul un sport national"

Liviu Mihaiu:

Traim niste vremuri in care a fi patriot a devenit nu numai periculos, nu numai "rosu" si caraghios, dar si de autentic prost gust intelectual Apoi a venit oroarea batailor interetnice din 1990 de la Targu Mures, nocivitatea existentei securistice a partidului condus de cantaretul de curte al ceausestilor, PRM si Vadim Tudor. Mi-aduc aminte cum a reactionat Romania la profanarea mormantului eroului national din razboiul de independenta, fostul ministru de Rasboiu si al Afacerilor Straine, Iacob Lahovary, aruncat la propriu din cavoul sau la gunoi de catre familia "eroului" contemporan Marean Vanghelie. Setul de valori nationale a ajuns depozit de biciclete ca mormantul lui Kogalniceanu sau intr-o cutie prafuita, precum inima Reginei Maria, pe un raft al Muzeului National de Istorie, care are 700.000 de obiecte in cutii de carton si care sta sa se darame la cel mai mic cutremur din Bucuresti.

acum 117 luni (10 Sep 2014)

A fost european eficient la locul de munca.

Motto: "Inainte de a fi comunist sunt roman".

A devenit un curent "cerebral", un rationalism ideologic sa scapi de povara iubirii de tara sau chiar de mama. Daca tara este nemernica si mama o betiva nedemna de iubirea noastra!!!? Astazi patriotic este sa fii corect: sa-ti platesti taxele la timp, sa lupti pentru justitie sau pentru afimarea universala si narcisica a dezlantuitei tale personalitati pe care tara nu o merita, un sistem ticalosit de facto, condusa de niste neispraviti ajunsi acolo din...

Ce mai e astazi iubirea de tara si la ce foloseste ea!? A la Vlahuta, un romantism poporanist demn de vulgata din fata bisericiii neamului prost. Pasoptistii, cea mai importanta si eficienta generatie de la baza modernizarii si infiintarii statului national, ar parea astazi niste ridicoli nedemni de valorile europene si "neuroatlantice" cu fumurile lor burghezo-patriotarde si probabil numai educatia joasa a lui Vadim Tudor i-ar fi impiedicat sa se-nscrie in Partidul Romania Mare.

Un profesor american spunea ca daca la limita, ar avea de ales intre a-si trada cel mai bun prieten sau tara, si-ar trada tara fara ezitare.

E adevarat, totul a inceput cu national comunismul care ne-a lecuit de munca patriotica, de curatat stiuleti la munci agricole, de cantat tara "la minut". Tampitelul patriotism de clasa a IV-a pe care comunistii l-au cultivat pana la promiscuitate in filmografia nationala, la scoala sau pe strada ne-au lecuit definitiv si irefutabil de responsabilitatea asta militaroasa si stupida a patriotismului. Traim niste vremuri in care a fi patriot a devenit nu numai periculos, nu numai "rosu" si caraghios, dar si de autentic prost gust intelectual Apoi a venit oroarea batailor interetnice din 1990 de la Targu Mures, nocivitatea existentei securistice a partidului condus de cantaretul de curte al ceausestilor, PRM si Vadim Tudor.

O intreaga vanatoare de i... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro