Liviu Dragnea nu poate fi premier. CCR a respins sesizarea lui Victor Ciorbea ca inadmisibila

Liviu Dragnea nu poate fi premier. CCR a respins sesizarea lui Victor Ciorbea ca inadmisibila

Din luna ianuarie - de cand Legea a ajuns pe masa CCR - judecatorii au amanat verdictul de patru ori, trageri de timp nemaintalnite si nefiresti in istoria Curtii. Daca ne uitam la cazurile judecate anterior, observam ca ori de cate ori a fost sesizata cu legi care contin interdictii legate de cazierul penal, Curtea Constitutionala le-a respins ca neintemeiate, considerand ca Statul are o larga marja de apreciere atunci cand impune restrictii menite sa protejeze o anume functie publica sau o anumita profesie.

acum 65 luni (4 May 2017)

Din luna ianuarie - de cand Legea a ajuns pe masa CCR - judecatorii au amanat verdictul de patru ori, trageri de timp nemaintalnite si nefiresti in istoria Curtii. Verdictul este cu atat mai surprinzator, in conditiile in care o sesizare este respinsa ca inadmisibila, de regula, inca de la prima sedinta a magistratilor CCR. Insa, din moment ce a fost respinsa ca inadmisibila, teoretic, Legea de functionare a Guvernului poate fi trimisa din nou la CCR pentru controlul de constitutionalitate.

Raluca Turcan: A fost depasit un hop, dar doar pentru moment

Presedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a scris joi pe Facebook ca decizia CCR referitoare la posibilitatea celor condamnati penal de a fi membri ai Guvernului confirma intreaga jurisprudenta a Curtii referitoare la integritatea functiei publice, dar atrage atentia ca in Parlament PSD si ALDE continua campania in favoarea coruptiei si a condamnatilor.

Ea a atras atentia ca partidele din coalitia de guvernare continua campania impotriva coruptiei si a condamnatilor si spune ca inclusiv parlamentarilor condamnati ar trebui sa li se interzica sa mai ocupe aceste demnitati. Din acest punct de vedere, cred ca ar trebui avuta in vedere aceasta interdictie si pentru alte functii si demnitati publice, inclusiv pentru parlamentari", a conchis Turcan. Daca ne uitam la cazurile judecate anterior, observam ca ori de cate ori a fost sesizata cu legi care contin interdictii legate de cazierul penal, Curtea Constitutionala le-a respins ca neintemeiate, considerand ca Statul are o larga marja de apreciere atunci cand impune restrictii menite sa protejeze o anume functie publica sau o anumita profesie. Si sunt zeci de legi care reglementeaza diverse meserii, profesii sau functii publice care contin restrictii legate de cazierul penal: gardian public, bona, salvator speolog, traducator autorizat, paznic, broker, politist, executor judecatoresc, magistra... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro