Liviu Dragnea lauda "productia istorica" la multe culturi agricole: Romania a depasit 10 milioane de tone la productia de grau

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, anunta ca Romania a depasit anul acesta 10 milioane de tone la productia de grau, ceea ce nu s-a mai reusit pana acum, dar a inregistrat si cea mai mare productie de rapita din istoria tarii, de 1,7 milioane de tone. "Sigur ca a fost o vreme foarte buna pentru agricultura, dar faptul ca MADR a alocat subventiile la timp pana la finalului lunii martie si faptul ca fermierii au putut beneficia de acesti bani, si vorbim de bani seriosi — 2,7 miliarde de euro — din care 2,2 miliarde de euro de la UE, bani care au intrat efectiv in Romania, s-a ajuns in situatia in care in mai multe zone bancile ii cautau pe fermieri, pentru ca fermierii nu au mai fost la banci, nu au mai avut nevoie, pentru ca au avut banii la timp", a spus Dragnea.

acum 75 luni (22 Aug 2017)

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, anunta ca Romania a depasit anul acesta 10 milioane de tone la productia de grau, ceea ce nu s-a mai reusit pana acum, dar a inregistrat si cea mai mare productie de rapita din istoria tarii, de 1,7 milioane de tone. De asemenea, la mazare avem 300.000 de tone, iar productia la orz si orzoiaca este cea mai mare din ultimii 23 ani ani", a precizat Dragnea.

"Sigur ca a fost o vreme foarte buna pentru agricultura, dar faptul ca MADR a alocat subventiile la timp pana la finalului lunii martie si faptul ca fermierii au putut beneficia de acesti bani, si vorbim de bani seriosi — 2,7 miliarde de euro — din care 2,2 miliarde de euro de la UE, bani care au intrat efectiv in Romania, s-a ajuns in situatia in care in mai multe zone bancile ii cautau pe fermieri, pentru ca fermierii nu au mai fost la banci, nu au mai avut nevoie, pentru ca au avut banii la timp", a spus Dragnea.

"Am tinut sa vin la aceasta locatie la invitatia domnului ministru si o sa mai merg cu domnul ministru in tara pentru ca vreau sa transmit tuturor fermierilor romani ca determinarea noastra pentru refacerea sistemului de irigatii, pentru revitalizarea si modernizarea agriculturii romanesti a ramas intacta. Le transmit, de asemenea, sa aiba incredere si curaj ca programul de dezvoltare a agriculturii se realizeaza conform celor stabilite in programul de guvernare.

Conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii, productia totala de grau, secara si triticale a fost anul acesta de circa 10,164 milioane tone, de pe o suprafata recoltata de 2,101 milioane ha, productia medie fiind de 4.836 kg/ha. La rapita, s-au recoltat peste 1,684 milioane tone, de pe 592.312 ha, productia medie fiind de 2.884 kg/ha, iar la mazare s-au recoltat 298.639 tone, de pe 107.593 ha, productia medie fiind de 2.776 kg/ha. Productia de orz si orzoaica a totalizat 2,017 milioane tone, de pe 459.968 ha, cu o productie medie de 4.942 kg/ha.

... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro