Liviu Avram: O polemica, sper, cordiala cu Traian Basescu, despre abuzul in serviciu

> Domnul Basescu pune insa, in mesajul de pe Facebook, o pre-conditie pentru a angaja discutia: ziaristii care vor sa polemizeze cu domnia sa pe tema abuzului in serviciu sa fi citit inainte atat Constitutia, cat si Conventia Natiunilor Unite Impotriva Coruptiei, cunoscuta si sub numele de Conventia de la Merida, la care Romania este parte. In cuvinte mai multe, acesta spune ca statele semnatare se obliga sa atribuie caracter de infractiune faptei unui agent public, savarsita cu intentie, de a abuza de postul sau, adica de a indeplini ori de a se abtine sa indeplineasca un act cu incalcarea legii, cu scopul de a obtine un folos necuvenit pentru sine sau pentru alta persoana sau entitate.

acum 100 luni (17 May 2016)

>

Domnul Basescu pune insa, in mesajul de pe Facebook, o pre-conditie pentru a angaja discutia: ziaristii care vor sa polemizeze cu domnia sa pe tema abuzului in serviciu sa fi citit inainte atat Constitutia, cat si Conventia Natiunilor Unite Impotriva Coruptiei, cunoscuta si sub numele de Conventia de la Merida, la care Romania este parte.

Traian Basescu spune ca, in Codul Penal romanesc, "abuzul in serviciu este gresit si arbitrar definit", Romania incalcand astfel articolul 19 din Conventia de la Merida - in conditiile in care Constitutia spune ca tratatele internationale prevaleaza asupra legislatiei interne. In cuvinte mai multe, acesta spune ca statele semnatare se obliga sa atribuie caracter de infractiune faptei unui agent public, savarsita cu intentie, de a abuza de postul sau, adica de a indeplini ori de a se abtine sa indeplineasca un act cu incalcarea legii, cu scopul de a obtine un folos necuvenit pentru sine sau pentru alta persoana sau entitate.

Iar Codul Penal, la articolul 297, defineste astfel abuzul in serviciu: "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani". In vreme ce Conventia de la Merida cere, pentru existenta infractiunii, sa se demonstreze atat intentia functionarului, cat si folosul necuvenit pe care il obtine, Codul Penal vorbeste doar despre paguba pe care respectivul funtionar o produce altuia - si nu spune nimic nici despre intentie, nici despre vreun folos necuvenit. Astfel, in Legea 78/2000 de combatere a coruptiei, la articolul 13.2, se arata ca in cazul infractiunilor de abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut un folos necuvenit pentru sine ori pentru altul, pedeapsa se majoreaza cu o treime.

Iar tot in Codul Penal, articolu... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro