Liviu Avram: Niste cimpanzei intind mana dupa un Kalasnikov. In Parlamentul Romaniei

Liviu Avram: Niste cimpanzei intind mana dupa un Kalasnikov. In Parlamentul Romaniei

> N-o sa ma refer la toate acuzatiile pe care le contine raportul Comisiei, ci doar la cele mai grave: fals, uz de fals si abuz in serviciu, fapte comise de fostul premier Emil Boc si de fostul presedinte Traian Basescu. Comisia propune adoptarea unei legi speciale privitoare la comisiile parlamentare de ancheta, prin care asemenea organisme sa capete puteri de constrangere, sa aplice sanctiuni, sa solicite orice document doresc, sa oblige martorii sa se prezinte la audieri si sa depuna juramant, iar cei care refuza sa-si piarda functia si sa nu mai poata ocupa o functie publica timp de 3 ani.

acum 38 luni (6 Sep 2017)

>

N-o sa ma refer la toate acuzatiile pe care le contine raportul Comisiei, ci doar la cele mai grave: fals, uz de fals si abuz in serviciu, fapte comise de fostul premier Emil Boc si de fostul presedinte Traian Basescu. Pe la sfarsitul lui septembrie, ministrul de Interne, Dan Nica (PSD), a declarat ca se pregateste o fraudare masiva a scrutinului prezidential prin metoda turismului electoral, dat fiind faptul ca pentru ziua votului nu se mai gaseste de inchiriat niciun autocar in toata Romania.

Cum primul responsabil pentru corectitudinea alegerilor era insusi ministrul de Interne, premierul Boc l-a demis pe Dan Nica si a cerut PSD sa desemneze un succesor. Si atunci s-a intamplat ceea ce se intampla la fiecare schimbare de guvernare: Guvernul a demis toti prefectii sustinuti de PSD si a numit interimari. Boc a trimis la Cotroceni actele, iar Basescu a emis decretele de revocare a ministrilor si de numire a interimarilor dintre ministrii PD ramasi in Guvern.

Comisia de ancheta sustine ca falsul, uzul de fals si abuzul in serviciu constau in urmatorul fapt: in toate aceste cazuri (ministri si prefecti), actul de revocare a titularului a fost publicat in acelasi Monitor Oficial in care s-a publicat si actul de numire a succesorului.

In opinia Comisiei, Basescu ar fi trebuit sa astepte mai intai ca demiterea lui Nica, respectiv demisiile ministrilor PSD sa devina oficiale, adica sa fie publicate in Monitorul Oficial, si abia apoi sa emita decretele de numire a interimarilor. Din cate stiu, legea nu reglementeaza atat de detaliat procedurile de revocare si de numire, incat sa prevada si cronologia publicarii actelor in Monitorul Oficial. Premierul Mihai Tudose (exact ca Emil Boc) a trimis la Cotroceni atat demisia lui Tutuianu, cat si propunerea ca interimatul sa fie preluat de Marian Ciolacu. Presedintele Iohannis (exact ca Traian Basescu) a emis doua decrete consecutive: de acceptare a demisiei si de numire a interimarului... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro