Liviu Avram: Lupte GRECO-romane. Modelul Viktor Orban de infiltrare a politrucilor in Justitie

Liviu Avram: Lupte GRECO-romane. Modelul Viktor Orban de infiltrare a politrucilor in Justitie

> Ministrul Toader are de saptamana trecuta pe birou singura evaluare externa, competenta si impartiala privitoare la Legile Justitiei: raportul Grupului de State Impotriva Coruptiei (GRECO), organismul de specialitate in materie de combatere a coruptiei al Consiliului Europei. Aceasta se produce prin doua parghii: posibilitatea de pensionare, indiferent de varsta, dupa 20 de ani de activitate in magistratura si dublarea perioadei de formare initiala, care include cursurile la INM si stagiatura.

acum 27 luni (28 Mar 2018)

>

Ministrul Toader are de saptamana trecuta pe birou singura evaluare externa, competenta si impartiala privitoare la Legile Justitiei: raportul Grupului de State Impotriva Coruptiei (GRECO), organismul de specialitate in materie de combatere a coruptiei al Consiliului Europei.

Pentru ca daca este sincer interesat de reforma sistemului judiciar, nu vad niciun motiv pentru care nu ar publica documentul. Caci observatiile de acolo pot fi folosite de Parlament cat timp inca se mai lucreaza la aceste legi. Nepublicarea raportului ar fi dovada de necontestat ca ministrul are o agenda ascunsa, care ii cere ca aceste legi sa ramana cu defecte. Aceasta se produce prin doua parghii: posibilitatea de pensionare, indiferent de varsta, dupa 20 de ani de activitate in magistratura si dublarea perioadei de formare initiala, care include cursurile la INM si stagiatura.

Potrivit raportului GRECO, intre 1.500 si 2.000 de magistrati sunt pensionabili in conditiile viitoarei legi, dintr-un total de putin peste 7.000. Daca adaugam si dublarea perioadei de formare, e lesne de anticipat ca vreme de cativa ani vom asista la plecari masive din sistem, cu costuri uriase pentru plata noilor pensii, fara ca din urma sa mai vina cineva. O criza care era usor de anticipat si usor de corectat in procesul legislativ.

Ceea ce ne indica altceva: ca viitoarea criza de personal din Justitie este, de fapt, premeditata. Stiu ca pare un proces de intentie, dar cata vreme de mai bine de un an, in ceea ce priveste Justitia, autoritatile lucreaza numai cu agende ascunse, procesul de intentie nu e doar inevitabil, dar si igienic.

Un reputat jurist budapestan mi-a explicat cum a procedat premierul ungar Viktor Orban dupa ce o "reforma" similara pe care a facut-o in Justitie a generat o severa criza de magistrati: a angajat ca judecatori persoane din administratia publica.

Modelul Viktor Orban pare a se bucura de mare trecere la Bucuresti, asa ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro