Liviu Avram: Haideti sa lamurim care e treaba cu independenta procurorilor. Cum a muscat Tudorel Toader din momeala propagandei

Liviu Avram: Haideti sa lamurim care e treaba cu independenta procurorilor. Cum a muscat Tudorel Toader din momeala propagandei

Pe de alta parte, intr-o serie de tratate la care Romania este parte, se sustine ca procurorilor trebuie sa li se asigure o cat mai larga independenta, mai cu seama in ceea ce priveste investigarea faptelor comise de inalti oficiali (procurorul general Augustin Lazar a citat ample extrase din aceste documente intr-un comunicat de presa recent). Deci lipsa de independenta constatata de CEDO este un fapt de mult depasit - iar invocarea sa este in cel mai bun caz o abordare de rea-credinta, daca nu o manipulare. Avem asadar de-a face aici cu o independenta de tip functional sau operational - adica de libertatea a procurorului de a ancheta fara oprelisti exterioare si fara teama de represalii.

acum 79 luni (10 Dec 2017)

>

Este genul de subiect in care ambele tabere par sa aiba dreptate, desi in mod evident acest lucru este imposibil. Pentru ca lucrurile sa fie clare de la bun inceput, este necesar sa prezentam cum a evoluat de-a lungul timpului legislatia privind statutul procurorului.

* In 2004, sub ministeriatul lui Cristian Diaconescu, paragraful a fost reformulat astfel: "Procurorii numiti de Presedintele Romaniei se bucura de stabilitate, in conditiile prezentei legi si ale Legii privind Consiliul Superior al Magistraturii".

* In 2005, sub ministeriatul Monicai Macovei, s-a stabilit asa: "Procurorii numiti de Presedintele Romaniei se bucura de stabilitate si sunt independenti, in conditiile legii".

Observam asadar ca de 12 ani, procurorilor le-a fost atribuita prin lege capacitatea de independenta, care se abroga acum prin noua formulare din Legile Justitiei. Pe de o parte, CEDO a spus ca procurorii din Romania, cata vreme actioneaza sub control ierarhic si sub autoritatea ministrului Justitiei, nu sunt independenti in sensul Conventiei Europene a Drepturilor Omului.

Pe de alta parte, intr-o serie de tratate la care Romania este parte, se sustine ca procurorilor trebuie sa li se asigure o cat mai larga independenta, mai cu seama in ceea ce priveste investigarea faptelor comise de inalti oficiali (procurorul general Augustin Lazar a citat ample extrase din aceste documente intr-un comunicat de presa recent).

CEDO vorbeste despre o independenta de tip decizional - adica despre puterea de a lua o decizie care sa nu fie cenzurata de nimeni. Curtea de la Strassbourg, in doua decizii privitoare la Romania, a spus ca nu este permis ca procurorul sa ia decizii care afecteaza drepturile fundamentale ale omului si care sa nu fie cenzurabile de o instanta - cata vreme el, procurorul, actioneaza "sub control ierarhic si sub autoritatea ministrului justitiei".

Important de precizat este ca ambele decizii, datand d... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro