Liviu Avram: Epilog la epopeea de la Curtea Constitutionala

Liviu Avram: Epilog la epopeea de la Curtea Constitutionala

> Revenit dupa o saptamana de concediu, am gasit pe site-ul CCR, la sectiunea cu parola, accesibila doar partilor, motivarea deciziei din 11 mai prin care mi-a fost respinsa, ca inadmisibila, si cea de-a doua exceptie de neconstitutionalitate pe care am ridicat-o asupra modului de alegere a primarilor, in cadul procesului in contencios administrativ intentat Guvernului. Rezultatul, de care Curtea Constitutionala este la fel de responsabila ca intreaga clasa politica, este urmatorul: din 48 de primari de resedinta de judet, plus Capitala si Sectoarele ei, nu mai putin de 36 dintre ei si-au castigat mandatul fara sa aiba votul majoritatii celor care au votat, obtinand intre 25 si 43 la suta.

acum 51 luni (27 Jun 2016)

>

Revenit dupa o saptamana de concediu, am gasit pe site-ul CCR, la sectiunea cu parola, accesibila doar partilor, motivarea deciziei din 11 mai prin care mi-a fost respinsa, ca inadmisibila, si cea de-a doua exceptie de neconstitutionalitate pe care am ridicat-o asupra modului de alegere a primarilor, in cadul procesului in contencios administrativ intentat Guvernului. In ziua deciziei, Augustin Zegrean, presedintele de atunci al CCR, a declarat ca exceptia mi-a fost respinsa pe motiv ca nu sunt candidat valid, intrucat candidatura imi fusese repinsa de Biroul Electoral.

I-am catalogat atunci pe membrii CCR ca fiind "ticalosi", intrucat instanta in fata careia ridicasem exceptia imi recunoscuse, din punct de vedere juridic, calitatea de candidat, cu autoritate de lucru judecat asupra caruia CCR nu avea de ce sa-si bage nasul. Va scutesc de detalii juridice, dar ideea e urmatoarea: judecatorii au zis ca este inadmisibil ca CCR sa judece neconstitutionalitatea unui articol de lege intr-un cadru procesual creat special cu acest scop. Adica au refuzat sa judece TOCMAI pentru ca, prin actiunile mele perfect legale (depunerea unei candidaturi asumat defectuoase, procesul in contencios administrativ impotriva Guvernului etc.), am urmarit si am reusit sa aduc la judecata lor chestiunea alegerii primarilor intr-un singur tur. Cu un an in urma, Partidul Piratilor din Cluj exact asta a facut: si-a creat cadrul procesual pentru a duce la judecata CCR prevederea din Legea partidelor politice conform careia erau necesare 25.000 de semnaturi pentru infiintarea unui partid. Claudiu Marginean, piratul-sef, a vrut sa-si inscrie partidul cu doar 40-50 de semnaturi, in loc de 25.000, inscrierea i-a fost respinsa de tribunal, a deschis proces, iar in fata instantei a ridicat exceptie de neconstitutionalitate, pe care Curtea Constitutionala i-a admis-o. Cu alte cuvinte, Claudiu Marginean si-a creat cadrul procesual ca sa ridice o exceptie de neconstitutionalitate s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro