LIVETEXT Europa sau Rusia? Parlamentul Republicii Moldova alege astazi intre democratie si comunism. Sedinta a fost reluata

LIVETEXT Europa sau Rusia? Parlamentul Republicii Moldova alege astazi intre democratie si comunism. Sedinta a fost reluata

Pana la intalnirea de ieri cu partenerii europeni, PLDM si PL au vrut sa convinga societatea ca PL vrea functia de presedinte. La doar 40 de minute dupa inceperea sedintei, Valeriu Strelet de la PLDM cere o pauza de 30 de minute. Liberalul Mihai Ghimpu, liberal-democratul Vlad Filat si democratul Marian Lupu au avut ieri o runda de discutii cu mai multi politicieni europeni in incercarea de a debloca negocierile. Ordinea de zi a Parlamentului prevede alegerea presedintelui institutiei, fiind nevoie de 51 de voturi. De la inceputul anului, liberal democratii si democratii au avut mai multe runde de negocieri cu comunistii pentru alegerea unui presedinte al Parlamentului de la Chisinau.

acum 65 luni (21 Jan 2015)

Pana la intalnirea de ieri cu partenerii europeni, PLDM si PL au vrut sa convinga societatea ca PL vrea functia de presedinte. Dupa sedinta de ieri, oficialii europeni ne-au spus ca PLDM si PD vor alianta cu PL. Ieri am venit cu propunerea ca cele trei partide sa formeze o comisie care va face o propunere timp de trei luni care sa rezolve problema alegerii presedintelui. Azi mi se spune ca PD nu e de acord cu aceste lucruri. Astazi ordinea de zi, pauza, au fost votate cu comunistii. Se poate intampla ca PLDM sa mearga la o guvernare tacita cu comunistii. PD si PLDM trebuie sa decida: cu cine isi asuma cursul european, cu noi sau cu comunistii?".

Vlad Filat a declarat ca "Este firesc ca partidele, neavand o majoritate formata, au nevoie de consultari. Pana maine trebuie sa avem consultari, ca sa purcedem la alegerea presedintelui. Nu avem privilegiul altora de a merge in opozitie.

Valeriu Strelet, PLDM: "Din numele PLDM, rog sa supunem la vot o pauza pana maine la ora 15.00". 63 de deputati au fost de acord cu amanarea.

La doar 40 de minute dupa inceperea sedintei, Valeriu Strelet de la PLDM cere o pauza de 30 de minute.

UPDATE 15.30 Mihai Ghimpu: "Liberalii asista doar la discutia despre aderarea la NATO. E nevoie de o majoritate parlamentara. Regretam ca din nou am venit in aceasta sala si s-a convocat sedinta fara o majoritate, asta inseamna ca puterea legislativa si executiva nu functioneaza".

Dodon face din nou apel la necesitatea de "a trece odata la lucru". Trebuie sa incetam sa ne roadem limbile la microfoane. Ordinea de zi nu se aproba prin votul plenului. Nu pot fi incluse alte subiecte pe ordinea de zi.

UPDATE 15.25 Vlad Filat: "Colegii care exercita functii de membri ai guvernului...

Socialistul Igor Dodon: "Este important ca activitatea sa inceapa in cadrul legal. Voi ati purtat negocieri 60 de zile. Noi am propus sa fie incluse pe ordinea de zi cateva subiecte, haideti sa s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro