LIVETEXT Astazi are loc referendumul de revocare din functie a primarului de Chisinau, Dorin Chirtoaca

LIVETEXT Astazi are loc referendumul de revocare din functie a primarului de Chisinau, Dorin Chirtoaca

Sectiile de votare s-au deschis la ora 7.00 si se vor inchide la ora 21.00. Formatiunile care boicoteaza referendumul sunt: Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat, Partidul Platforma Demnitate si Adevar, Partidul Actiune si Solidaritate, Partidul Democrat, Partidul National Liberal, Partidul Unitatii Nationale, Miscarea Populara Antimafie. De asemenea, primarul este invinuit ca a comis si infractiunea de trafic de influenta.

acum 72 luni (19 Nov 2017)

Sectiile de votare s-au deschis la ora 7.00 si se vor inchide la ora 21.00. Conform legislatiei, pentru ca Dorin Chirtoaca sa demis din functie, trebuie sa fie adunate nu mai putin de 163.570 de voturi, adica mai mult decat numarul celor care l-au votat in alegeri.

Desi mandatul lui Dorin Chirtoaca este pana in 2019, Partidul Socialistilor, condus de facto de catre presedintele Igor Dodon, a decis ca primarul trebuie sa fie demis.

Acestia au colectat semnaturile necesare pentru ca instanta sa le valideze, iar CEC-ul sa porneasca procedura de initiere a referendumului local. Socialistii isi motiveaza decizia prin faptul ca edilul ar fi distrus Capitala, acuzandu-l de coruptie si ca si-ar fi instalat rudele si prietenii in functii. De asemenea, acesta este suspendat din functie, iar locul sau a fost ocupat de catre Silvia Radu. Chiar daca referendumul nu va trece, nu este clar daca primarul se va mai putea intoarce in functie, in caz ca va fi condamnat. Chiar daca multi sunt nemultumiti de starea orasului, acestia se tem ca prin referendum, Chisinaul ar cadea in mana socialistilor. Astfel, mai multe partide politice au decis sa boicoteze referendumul doar ca sa nu admita ca unul dintre cei mai mari concurenti a lui Dorin Chirtoaca, socialistul Ion Ceban, sa castige Primaria in urma unor eventuale alegeri locale anticipate. Formatiunile care boicoteaza referendumul sunt: Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat, Partidul Platforma Demnitate si Adevar, Partidul Actiune si Solidaritate, Partidul Democrat, Partidul National Liberal, Partidul Unitatii Nationale, Miscarea Populara Antimafie. De partea cealalta, cei care cheama la demiterea primarului sunt: Partidul Nostru, Partidul Comunistilor si Partidul Socialistilor, dar si unii activisti civici. Socialistii, de obicei in persoana lui Ion Ceban, au aparut de unii singuri prin studiouri.

In acel dosar el este invinuit de corupere pasiva, acceptarea si primirea, prin intermediar, a bunur... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro