Litoralul Marii Negre, vazut in presa de altadata: "Viata la mare e o binefacere. Folositi totdeauna valurile mici"

Litoralul Marii Negre, vazut in presa de altadata:

Pe tarmul alb al Marii Negre, unde azi se ingramadesc si isi cauta inspiratia pictorii si poetii, si unde jalea Mariei sale Regina Maria isi cauta o trista alinare, au fost si in ale veacuri poeti si pictori, si pasi imparatesti au trecut pe acelas intins dobrogean", scria Adrian Maniu in "Coasta de argint". Vanturile de la mare aduc vaporii din larg cu tot felul de saruri ca iod, brom, si cu ozon in cantitate de trei ori mai mare decat poseda aerul dela orase, asa ca respiratia acestui aer a marii are efecte miraculoase asupra unelor boli de piept si produce o inviorare a organismului nostru lenevit sau ingreunat.

acum 61 luni (12 Jul 2015)

Roman din Constanta s-a deschis o expozitie care cuprinde fragmente din presa de pe litoralul de altadata.

Pasi imparatesti la malul marii

Iata cat de frumos era descris Balciciu, pe atunci taram romanesc: "Se pare ca si veacurile au locuri de odihna pe lume - asa ca si pasarile calatoare. Cum altfel sa talmacim taina orasului care de mii de ani, pustiit si daramat de razboaie si invazii se ridica neobosit spre o viata noua lui?

Pe tarmul alb al Marii Negre, unde azi se ingramadesc si isi cauta inspiratia pictorii si poetii, si unde jalea Mariei sale Regina Maria isi cauta o trista alinare, au fost si in ale veacuri poeti si pictori, si pasi imparatesti au trecut pe acelas intins dobrogean", scria Adrian Maniu in "Coasta de argint".

In expozitia amenajata de bibliograful Angela Anca Dobre puteti citi ceea ce scriau ziaristii din anul 1929, pana in 1945.

La expozitie regasim mai multe reviste si ziare: Coasta de Argint (din Balcic), Revista Distractiva, Vraja Marii, Revista Bailor.

Plaja era considerata ca fiind "cea mai frumoasa din lume, cel mai splendid loc de recreere si reconformatare din tara".

"Consumati apa mineralizata Nora", invitau comerciantii din perioada interbelica, iar altii chemau turistii la dechiderea Cazinoului Comunal, unde sunt "mari atractiuni artistice: cabaret, dancing, in general toate jocurile autorizate de stat: baccara, ruleta, chemia de fer".

In alta reclama, turistii erau asteptati la Cazino la Cofetaria Five o`Clock, dar si la serate dansante. Iata un astfel de text:

"Marea este una din cele mai mari binefaceri ale naturei. Climatul maritim si actiunea binefacatoae a marii atrage in timpul verei atatea mii de oameni, cari isi refac sanatatea si se vindeca de nenumarate boli prin actiunea binefacatoare a razelor solare de la mare. Helioterapia de la mare este mai eficace decat in orice alt loc, caci razele solare de la mare nu sunt impied... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro