Lista completa de E-uri din paine. Sortimentele vandute in Romania nu respecta reteta traditionala
Potrivit normelor in vigoare, prin "aditiv alimentar" se intelege orice substanta care, in mod normal, nu este consumata ca aliment in sine si care nu este ingredient alimentar caracteristic, avand sau nu o valoare nutritiva si prin a carui adaugare intentionata la produsele alimentare in scopuri tehnologice, in decursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament si ambalare a unor asemenea produse alimentare devine o componenta a lor.
Potrivit normelor in vigoare, prin "aditiv alimentar" se intelege orice substanta care, in mod normal, nu este consumata ca aliment in sine si care nu este ingredient alimentar caracteristic, avand sau nu o valoare nutritiva si prin a carui adaugare intentionata la produsele alimentare in scopuri tehnologice, in decursul procesului de fabricare, prelucrare, preparare, tratament si ambalare a unor asemenea produse alimentare devine o componenta a lor. Printre aditivii folositi la prepararea painii se numara amelioratorii de panificatie: emulgatori (E 472 e, E 471, E 481), agentii de tratare a fainii (l-cisteina, enzime) sau acidifianti (acid sorbic -E 200, acid ascorbic -E 300 sau acid citric-E 330 ). Pentru un termen de valabilitate mai mare, in aluatul de paine se adauga si propionat de calciu (E 282), un conservant care inhiba mucegaiul si care este folosit de obicei pentru produsele de panificatie preamblalate. L -cisteina (E 920) este un ameliorator de panificatie obtinut pe cale sintetica, care usureaza framantarea aluaturilor", explica Daniela Stefoane, doctor inginer in industrie alimentara. Consumul zilnic de aditivi ne afecteza sanatatea Printre aditivii din paine se numara si enzimele, iar specialistii sustin ca faina se aditiveaza inca din moara. Propionatul de calciu poate provoca migrene si reactii alergice, acidul ascorbic poate produce diaree si calculi renali, iar cisteina trebuie evitata de persoanele care sufera de diabet, pentru ca poate interfera cu insulina. Enzimele de tip alfa -amilaza au de asemenea un efect toxic", explica Daniela Stefoane. Coform unui studiu recent privind calitatea painii feliate din magazinele romanesti, unii dintre producatori folosesc inclusiv faina din soia si fasole, margarina, fibre vegetale si glucoza. Cercetarea Asociatiei pentru Protectia pentru Protectia Consumatorilor din Romania a scos la iveala faptul ca in compozitia a peste jumatate din produsele analizate se foloseste un adaos de gluten, fapt ce indica o ca... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro