Lipatti omagiat la Besancon - Trei mari pianisti romani canta in Festival international de musique de Besancon Franche-Comte

Cu prilejul aniversarii a 100 de ani de la nasterea pianistului de geniu Dinu Lipatti, Festival international de musique de Besançon Franche-Comté in parteneriat cu festivalul Serile Lipatti prezinta in trei seri consecutive - 10, 11 si 12 septembrie - trei pianisti de marca ai Romaniei. Editia actuala a festivalului s-a deschis in luna martie prin sarbatorirea centenarului nasterii pianistului Dinu Lipatti, continua cu omagiul de la Besançon, iar in lunile octombrie si noiembrie se vor relua concertele de la Conacul Lipatti de la Fundateanca si de la Teatrul Davila din Pitesti.

acum 40 luni (7 Sep 2017)

Cu prilejul aniversarii a 100 de ani de la nasterea pianistului de geniu Dinu Lipatti, Festival international de musique de Besançon Franche-Comté in parteneriat cu festivalul Serile Lipatti prezinta in trei seri consecutive - 10, 11 si 12 septembrie - trei pianisti de marca ai Romaniei. Pentru ei se deschide Sala Parlamentului din Palatul Justitiei din Besançon, acolo unde Dinu Lipatti si-a sustinut ultimul sau recital, devenit celebru nu numai datorita calitatii lui exceptionale si inregistrarii lui, ci si datorita gestului impresionant cu care Lipatti l-a incheiat, oferind publicului varianta pianistica a unui coral de Bach, "Isuse, bucuria mea...", prin care parca si-ar fi prevestit apropierea propriului sfarsit.

Cei trei artisti romani, Vlad Dimulescu, Daniel Goiti si Viniciu Moroianu, au in comun nu numai laurii Concursului International George Enescu, dar si o stralucita cariera pianistica si universitara. Recitalurile lor se constituie intr-un eveniment aparte in Festivalul de la Bersançon si sunt reunite sub titulatura LES SOIRÉES LIPATTI - Hommage à Dinu Lippati, 100e anniversaire (http://www.festival-besancon.com/production/soirees-lipatti-1/).

Pe langa impromptu-uri de Schubert, Vlad Dimulescu interpreteaza valsuri si Marea Poloneza de Chopin, reamintindu-ne implicit legatura dintre Lipatti si creatia chopiniana. Exeget al creatiei lui Lipatti si, astfel, cu atat mai mult indreptatit interpret al lor, Viniciu Moroianu vine cu noutatea pentru publicul francez a trei dintre lucrarile lui Dinu Lipatti - doua nocturne si o sonata neterminata - incadrate de Mozart si Schumann.

Festival international de musique de Besançon Franche-Comté se afla la cea de a 70-a editie si se bucura in fiecare an de aproximativ 22.000 de spectatori. La fiecare editie, un numar de 900 de artisti se prezinta publicului in aproape 70 de concerte. O sectiune importanta din cadrul festivalului - Concours de jeunes chefs d’orchestre - se desfaso... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro