Limitele suferintei umane

Limitele suferintei umane

Intr-o lume dominata de barbati, trei femei se folosesc de aceste arme pentru a-si croi propriul drum. "Rosie Carpe" (2001) a castigat Premiul Fémina, iar "Papa Doit Manger", o piesa de teatru, a fost a doua piesa de teatru scrisa de o femeie care a fost inclusa in repertoriul Comediei Franceze.

acum 49 luni (2 Jul 2016)

Intr-o lume dominata de barbati, trei femei se folosesc de aceste arme pentru a-si croi propriul drum. Dar si mai important, aici avem povestea de succes a unei imigrante de culoare, venita din Africa, acum, una dintre cele mai cunoscute si apreciate scriitoare franceze. "Trei femei puternice", de Marie Ndiaye, aparuta al Editura Trei, in Colectia Fiction Conection, arata pana unde poate ajunge o femeie care stie ce vrea, care iubeste sincer, care nu renunta la demnitate.

Iata care sunt aceste femei: Norah, o avocata nascuta in Franta, chemata de tatal sau acum batran si neputincios ca sa-l scoata din inchisoare pe fiul lui; Fanta, care lasa in urma o viata modesta, dar implinita, de profesoara in Dakar pentru a-l urma pe sotul ei in Franta, unde disperarea si esecurile acestuia otravesc totul; si Khady, o vaduva saraca, alungata de familia sotului ei si supusa celor mai mari umilinte, dar care nu vrea sa-si piarda demnitatea de fiinta umana.

De la Marie NDiaye, prima femeie de culoare recompensata cu Premiul Goncourt, un roman splendid si sfasietor totodata despre greutatile cu care se confrunta imigrantii africani in Franta.

"Intre Africa si Franta, eroinele lui Marie NDiaye, cu puteri magice, damnate de istorie, isi iau destinul in propriile maini si, cu forta pe care le-o da libertatea greu castigata, sunt gata sa infrunte pana si moartea," scrie Le Figaro.

"Cele trei personaje feminine au constiinta puternica a propriei valori, in timp ce luptele lor psihologice au o rezonanta aproape mitica", apreciaza The Guardian

Marie NDiaye, nascuta in 1967, este o romanciera si dramaturga franceza. "Rosie Carpe" (2001) a castigat Premiul Fémina, iar "Papa Doit Manger", o piesa de teatru, a fost a doua piesa de teatru scrisa de o femeie care a fost inclusa in repertoriul Comediei Franceze. - Le Monde

Citeste si:

+Momentul infiorator in care un HULIGAN RUS loveste cu scaunul si il CALCA pe ... ... Citeste intreg articolul pe evz.ro