Limba rusa nu va mai avea statut de limba de comunicare interetnica in Moldova

Limba rusa nu va mai avea statut de limba de comunicare interetnica in Moldova

"Inexplicabila este pastrarea intacta a Legii, cu mentinerea aceluiasi statut si garantii pentru limba rusa - limba oficiala a fostei URSS, la mai bine de 26 de ani de la proclamarea independentei statului Republica Moldova (27 august 1991) si la mai bine de 22 de ani de la adoptarea Constitutiei acesteia la 29 iulie 1994 (intrata in vigoare la 27 august 1994).

acum 24 luni (5 Jun 2018)

Potrivit liberalilor, statutul limbii ruse a fost indicat prima data in Legea cu privire la functionarea limbilor vorbite pe teritoriul RSS Moldovenesti, din septembrie 1989. Documentul stabileste ca "limba rusa, ca limba de comunicare intre natiunile din URSS, se foloseste pe teritoriul republicii, alaturi de limba romana, in calitate de limba de comunicare intre natiuni, ceea ce asigura un bilingvism national-rus si rus-national real".

"Inexplicabila este pastrarea intacta a Legii, cu mentinerea aceluiasi statut si garantii pentru limba rusa - limba oficiala a fostei URSS, la mai bine de 26 de ani de la proclamarea independentei statului Republica Moldova (27 august 1991) si la mai bine de 22 de ani de la adoptarea Constitutiei acesteia la 29 iulie 1994 (intrata in vigoare la 27 august 1994). E de la sine inteles, pe planul functionarii limbilor in Republica Moldova, anacronismul unei asemenea situatii", se mentioneaza in sesizarea liberalilor. Avand in vedere titlul acestei legi, dubiile pe care le presupune formularea sa, dar si ratiunile de ordin practic, Curtea a notat ca insasi denumirea legii reflecta o realitate depasita.

De asemenea, Curtea a constatat, in preambulul Legii, o alta dovada a caracterului desuet al acesteia: obligativitatea utilizarii limbii ruse ca limba de comunicare intre natiunile din Uniunea Republicilor Socialiste Sovietice. De altfel, daca ar fi acceptata vigoarea legii in discutie, aceasta obligatie ar constitui o alta impunere a unei conceptii de o maniera paternalista, atipica pentru perioada contemporana. Natiunile statelor succesoare ale Uniunii Republicilor Socialiste Sovietice pot utiliza ca limba de comunicare orice limba doresc, important fiind actul intelegerii. Pe de alta parte, comunitatea din Republica Moldova traieste intr-un alt stat, unul nou, de drept, democratic si independent, in care ratiunile de moment ale Legii cu privire la functionarea limbilor vorbite nu-si mai au rostul.

... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro