Liderul PNL Alina Gorghiu, la Adevarul Live: Cred ca putem gasi cai de comunicare cu USR pentru sustinerea unui viitor Cabinet

Liderul PNL Alina Gorghiu, la Adevarul Live: Cred ca putem gasi cai de comunicare cu USR pentru sustinerea unui viitor Cabinet

Ar fi un exercitiu de maturitate sa sustii un singur candidat din partea fortelor de dreapta, pro-europene, sa incerci sa aduni electoratul astfel incat in turul al doilea sa ai o sansa. Am fost aseara in Sectorul 3 sa-mi cer scuze pentru esecul de la locale si sa incerc sa reconnectez PNL la electoratul de acolo. Avem nevoie de un corp de armata ca, in caz de calamitate, de incendii, de cutremur, sa se mobilizeze. In PNL sunt doua discutii: daca sa desemnam o persoana pentru functia de premier inca de pe acum sau sa nu desemnam inca un premier. Daca ma uit la partidele mici din Romania, ca e ALDE, ca e PMP, ca e USR - altele nici nu merita mentionate - cel pe care mi-as dori sa-l vad in Parlament este USR, in niciun caz cele doua partide toxice, PMP si ALDE. Evident, ma astept sa fie un vorbitor de la PSD, nici nu vreau sa ma gandesc cine ar putea sa fie. Toata aceasta procedura de debirocratizare, pe care nu o resimtiti inca, e o masura pe care noi o avem prinsa in programul de guvernare.

acum 48 luni (15 Sep 2016)

Adevarul: Ce parere aveti despre faptul ca ambasadorul SUA s-a fotografiat cu steagul secuiesc?

Alina Gorghiu: N-as vrea sa mai pun paie pe foc, a fost un gest neinspirat, dar reactia institutiilor a fost prompta: MAE l-a chemat pe ambasador pentru explicati.

Ambasadorul a spus aseara ca a fost un gest de politete.

Este o declaratie pe care o cred si ma bucur ca a facut-o.

Problema este ca sunt doua iesiri ale ambasadorilor SUA de la Chisinau si Bucuresti intr-o perioada scurta.

Da, sim exista riscul este de a aparea un sentiment anti-american.

De departe, noi suntem o societate pro-europeana, pro-NATO, pro-americana si sunt convinsa ca asa vom ramane. As fi sperat ca fortele de dreapta sa se coaguleze pentru a desemna un singur candidat, insa fiecare stat e suveran.

Inteleg ca ar fi discutii intre fortele pro-europene. Moldova nu are aceleasi atributii ca presedintele din Romania, este mai mult onorific. Dar vorbim de trendul simbolic. Ar fi un exercitiu de maturitate sa sustii un singur candidat din partea fortelor de dreapta, pro-europene, sa incerci sa aduni electoratul astfel incat in turul al doilea sa ai o sansa. Se retraseaza sfere de influenta, harta puterii globale se reaseaza. Romania ar trebui sa fie conectata la toate lucrurile acestea si ar trebui sa vorbeasca pe o singura voce.

Politica externa nu poate fi facuta patru ani la stanga sau patru ani la dreapta. Politica externa trebuie agreata indiferent de optiunile tale de politica marunta si trebuie gandita pe termen lung.

Ieri a fost aici fostul presedinte Traian Basescu si a laudat faptul ca Romania s-a situat in afara grupului de la Visegrad.

O sa vorbim aceesai limba si daca reusima sa dam putin mai multa concretete acelui proiect de tara. Am fost aseara in Sectorul 3 sa-mi cer ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro