Liderul liceenilor maghiari din Romania: "Traim intr-o tara in care aparent este acceptabil ca un ministru sa apere conducerea unei scoli prin minciuna"

Liderul liceenilor maghiari din Romania:

Consiliul National al Elevilor si Uniunea Liceenilor Maghiari din Romania si-au exprimat public nemultumirea privind superficialitatea cu care sunt elaborate regulamentele de organizare si functionare ale unitatilor de invatamant preuniversitar, dar si fata de modul in care au fost tratati elevii ce si-au sustinut drepturile. (...) Specificam faptul ca situatiile mentionate de noi nu sunt izolate, ci se regasesc la nivel national si, in consecinta, solicitam de urgenta Ministerului Educatiei Nationale sa demareze o actiune prin care inspectoratele scolare judetene, prin atributiile lor, sa se asigure de aplicare legislatiei in vigoare, dar si de respectarea tuturor drepturilor elevilor in cadrul scolilor din Romania", declara acestia.

acum 63 luni (25 Oct 2017)

Consiliul National al Elevilor si Uniunea Liceenilor Maghiari din Romania si-au exprimat public nemultumirea privind superficialitatea cu care sunt elaborate regulamentele de organizare si functionare ale unitatilor de invatamant preuniversitar, dar si fata de modul in care au fost tratati elevii ce si-au sustinut drepturile. Acestia mai afirma ca scolarii nu sunt informati cu privire la intreaga lista de drepturi de care beneficiaza.

"Suntem de parere ca o conditionare a accesului la orele de curs de aspecte precum lungimea parului sau existenta barbii este in contradictie cu principiile care ar trebui sa guverneze sistemul de invatamant, in speta principiul echitatii, in baza caruia accesul la invatare se realizeaza fara discriminare.

Totodata, nu putem fi de acord nici cu modul in care ministrul educatiei a gestionat problema, declarand ca unitatile de invatamant preuniveristar isi pot adopta propriul regulament, nementionand insa si obligativitatea acestuia de a se supune legii. Evidentiem riscul ca elevii sa fie indepartati de scoala, iar acestia sa dezvolte o repulsie fata de actul de invatare, ceea ce va avea consecinte negative asupra parcursului lor academic.

(...) Specificam faptul ca situatiile mentionate de noi nu sunt izolate, ci se regasesc la nivel national si, in consecinta, solicitam de urgenta Ministerului Educatiei Nationale sa demareze o actiune prin care inspectoratele scolare judetene, prin atributiile lor, sa se asigure de aplicare legislatiei in vigoare, dar si de respectarea tuturor drepturilor elevilor in cadrul scolilor din Romania", declara acestia.

Ioana Baltaretu, presedintele Consiliului National al Elevilor, declara ca militeaza "pentru un mediu scolar care sa fie construit pe respect reciproc si pentru un sistem de invatamant cu adevarat centrat pe elev si pe nevoile acestuia, iar aceste situatii ce apar frecvent nu sunt compatibile cu ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro