Liderii UE 28 se intalnesc la Sofia sa faca front comun impotriva lui Trump in dosarele iranian, comercial si baii de sange din Fasia Gaza

Ei urmeaza sa abordeze de asemenea baia de sange din Fasia Gaza, unde zeci de palestinieni au fost ucisi, prin impuscare, de israelieni, de la inaugurarea, luni, a Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim. UE este scutita pana pe 31 mai, la miezul noptii, de taxe vamale americane de 25% la exporturile de otel si de 10% la cele de aluminiu. In afara de Iran si comert, Cei 28 vor discuta de asemenea despre evenimentele din Fasia Gaza, care sunt legate de "problema mai vasta a consecintelor deciziilor lui Donald Trump", a subliniat un oficial european de rang inalt.

acum 15 luni (16 May 2018)

Ei urmeaza sa abordeze de asemenea baia de sange din Fasia Gaza, unde zeci de palestinieni au fost ucisi, prin impuscare, de israelieni, de la inaugurarea, luni, a Ambasadei Statelor Unite la Ierusalim.

"Vom reflecta la recentele evolutii internationale, mai ales dupa anunturile presedintelui Trump cu privire la Iran si comert, dar si la evenimentele mai recente si dramatice din (Fasia) Gaza", a scris presedintele Consiliului European Donald Tusk in invitatia sa adresata Celor 28.

"Cina de lucru" a Celor 28, la Sofia, miercuri, este preludiul unui summit prevazut joi cu omologii lor din sase tari din Balcani - Albania, Bosnia-Hertegovina, Serbia, Muntenegru, Macedonia si Kosovo - in vederea consolidarii relatiilor cu aceasta regiune in care Rusia incearca sa-si extinda influenta. "Test de suveranitate"

Aceasta intalnire risca insa sa fie eclipsata de dezbateri pe tema relatiilor transatlantice. Participantii la cina de miercuri vor fi intrebati de presa despre discutiile lor, in pofida faptului ca nu este prevazuta vreo decizie concreta.

Liderul polonez le-a cerut celor trei state europene (E3) semnatare ale Acordului cu Iranul - Franta, Regatul Unit si Germania - sa-si prezinte evaluarea cu privire la situatie miercuri seara, la o zi dupa reuniunea la Bruxelles cu seful diplomatiei iraniene Mohammad Zarif.

Europenii vor sa salveze acordul cu Iranul si sa protejeze interesele economice europene legate de reluarea schimburilor comerciale cu Iranul.

"Este cu adevarat un test de suveranitate important", insista o sursa diplomatica, iar UE trebuie sa arate ca este capabila "sa asigure continuitatea" unui acord. "Fermi"

Presedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker urmeaza sa prezinte miercuri seara situatia in negocierile cu americanii pe tema taxelor vamale impuse importurilor de otel si aluminiu. Acesta... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro