"Lider maxim" peste China

La Beijing are loc cea mai mare restructurare a Armatei Populare de Eliberare (APE) de dupa 1950, un plan care poate bulversa echilibrul puterii mondiale. O deposedare de putere a generalilor superiori din armata prin dezmembrarea structurilor de comandament, inclusiv cele "sapte regiuni militare" ale APE si cele patru "departamente generale" prin intermediul carora liderii armatei au exercitat autoritatea ani de zile, rezistand supravegherii centrale.

acum 63 luni (27 Apr 2016)

La Beijing are loc cea mai mare restructurare a Armatei Populare de Eliberare (APE) de dupa 1950, un plan care poate bulversa echilibrul puterii mondiale.

Presedintele chinez, Xi Jinping, a inceput sa puna in lucru un plan vizand transformarea armatei - multa vreme concentrata pe apararea Chinei de invazie - intr-o forta mai redusa, moderna, capabila sa-si proiecteze puterea dincolo de granite. Daca va reusi, ar putea pregati terenul pentru China de a executa operatiuni de lupta in zone aflate la distanta, cum ar fi Orientul Mijlociu si Africa.

Si va putea permite Chinei, nu numai SUA, de a contesta dominatia militara in Asia, dar si de a interveni militar la distanta pentru protejarea cailor sale maritime, resurselor repatriate, asemenea altor puteri mondiale.

Reforma presedintelui Xi loveste in inima unuia din grupurile de interese cele mai puternice ale Chinei, loveste o institutie care a adus Partidul Comunist la putere in 1949 si a aplicat propria regula contra manifestatiilor pro-democratice din Piata Tienanmen 40 de ani mai tarziu. Planul presedintelui este "mult mai complex si perturbator decat reformele militare precedente care intervin in sistemul existent", a declarat Yue Gang, colonel in rezerva si analist, citat de WSJ.

Potrivit noului sau plan, Xi Jinping, care conduce Comisia militara centrala - cea care comanda fortele armate ale Chinei - incearca transferarea puterii fortelor navale, aeriene si a rachetelor, vitale pentru ambitiile sale de a face respectate revendicarile teritoriale in Asia si protejarea intereselor economice ale Chinei in alte regiuni. O deposedare de putere a generalilor superiori din armata prin dezmembrarea structurilor de comandament, inclusiv cele "sapte regiuni militare" ale APE si cele patru "departamente generale" prin intermediul carora liderii armatei au exercitat autoritatea ani de zile, rezistand supravegherii centrale.

Reducerile de personal care vor urma se adauga celor sa... Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro