Liceu eco din petrodolari, la Piatra Neamt. Banii reprezinta premiul la un concurs international desfasurat la Abu Dhabi

Liceu eco din petrodolari, la Piatra Neamt. Banii reprezinta premiul la un concurs international desfasurat la Abu Dhabi

Intr-un an, Colegiul National "Petru Rares" din Piatra Neamt va deveni una dintre cele mai ecologice cladiri din tara si asta datorita elevilor sai care au castigat un proiect in valoare de 100.000 de dolari la competitia internationala Zayed Future Energy Prize 2015. "Am facut echipe pe culori: echipa , de exemplu, se ocupa de aplicarea unor solutii pentru reciclarea apei, echipa a gasit varianta plantatiei de paulownia, cei de la studiau impactul asupra mediului, cei de la raspundeau de inovatie", explica Titus Dascalu. Plantatie de paulownia Proiectul elevilor mai prevede si captarea apei de ploaie si filtrarea acesteia pentru a putea fi folosita la toalete, montarea unor sisteme de temporizatoare la toate sursele de apa din liceu si plantarea de arbori din specia paulownia pe un teren din Piatra Neamt pus la dispozitie de Primarie. Banii vor veni in transe Tinerii de la Colegiul National "Petru Rares" trebuie sa-si puna in practica proiectul in termen de un an, iar toate obiectivele lor vor trebui sa se incadreze in suma de 100.000 de dolari, primita de la organizatorii concursului din Emiratele Arabe Unite.

acum 92 luni (30 Jan 2015)

Intr-un an, Colegiul National "Petru Rares" din Piatra Neamt va deveni una dintre cele mai ecologice cladiri din tara si asta datorita elevilor sai care au castigat un proiect in valoare de 100.000 de dolari la competitia internationala Zayed Future Energy Prize 2015.

Ana Rotaru, Georgeana Tuculeanu, Cristian Berbece, Cezar Vasiliu, Vlad Gheor?ghiu, Tudor Stincescu, Andrei Viziteu si Titus Dascalu (toti in clasa a XII-a), Mara Perta (clasa a XI-a), Laura Iacob (clasa a X-a) si Pavel Podbereschi (clasa a VII-a), de la Colegiul National "Petru Rares" din Piatra Neamt, sunt cei 11 elevi care, sub coordonarea profesorului de geografie Alexandru Iacob, au finalizat un proiect prin care isi vor transforma liceul intr-o cladire care sa economiseasca resursele energetice.

Provocarea

Totul a inceput in luna mai a anului trecut, cand profesorul de geografie a primit de la directorul colegiului adresa de la Ministerul Educatiei prin care se anunta competitia.

Initial, in jurul profesorului Iacob s-au adunat 33 de elevi, toti pasionati de inventica si plini de creativitate, atat din clasele terminale, dar si din clasele a IX-a si a X-a.

Echipe pe culori

Pentru o mai buna organizare, adolescentii s-au impartit in patru echipe mai mici care au cautat cele mai bune solutii tehnice de conservare a resurselor naturale, de economisire a energiei electrice si de folosire a energiei verzi.

"Am facut echipe pe culori: echipa , de exemplu, se ocupa de aplicarea unor solutii pentru reciclarea apei, echipa a gasit varianta plantatiei de paulownia, cei de la studiau impactul asupra mediului, cei de la raspundeau de inovatie", explica Titus Dascalu.

Apoi, echipa s-a restrans la nucleul de 11 elevi care au si finalizat proiectul si, cum acesta devenea din ce in ce mai complex, elevilor le-au venit in ajutor prof... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro