Liberarea a 3.500 de detinuti sau cum ne furam singuri caciula. "Din pacate, multi dintre cei liberati vor reveni in scurt timp"

Liberarea a 3.500 de detinuti sau cum ne furam singuri caciula.

Pentru ca nu vor avea o sursa de venit in dependenta cu un loc de munca (Un cunoscut jurist relateaza un episod de care ne-am lovit si noi, de multe ori, in viata: fiindca se apropia iarna si n-avea lemne de foc, un individ s-a dat peste cap sa se intoarca in puscarie.

acum 67 luni (20 Oct 2017)

> Este vorba despre Legea 169/2017, potrivit careia, la 30 de zile executate in penitenciar in conditii necorespunzatoare, detinutii vor beneficia de sase zile considerate executate. Ceea ce e prezentat ca "un plan coerent" de catre ministrul Toader isi va vadi totala incoerenta in lunile care urmeaza. Liberarea a 3.500 de detinuti nu rezolva solicitarea CEDO. Capacitatea oficiala a penitenciarelor este de 18.000 de locuri, iar numarul detinutilor de aproape 26.000. Pentru ca nu vor avea o sursa de venit in dependenta cu un loc de munca (Un cunoscut jurist relateaza un episod de care ne-am lovit si noi, de multe ori, in viata: fiindca se apropia iarna si n-avea lemne de foc, un individ s-a dat peste cap sa se intoarca in puscarie. Supraaglomerarea e doar efectul unor cauze profunde care tin de abordarea situatiei detinutului dupa liberare. De exemplu, la Jilava, penitenciar in regim deschis si semi-deschis, din 1.300 de detinuti se duc la munca 200. E drept ca ar face-o mai multi, insa nu ar mai avea cine sa asigure paza penitenciarului. Supraaglomerarea e cauza directa a faptului ca cei mai multi stau in penitenciare fara sa fie inclusi in programe de reabilitare, in programe educationale (sunt foarte putini cei inscrisi in programul "a doua sansa"). Nu primesc o calificare, nu sunt scosi la munca. In cadrul programului "Comunitatea terapeutica" (doar Jilava, Rahova si Targsor beneficiaza de acest program), sustinut din fonduri norvegiene, recidiva e de 2 detinuti la 100. Pentru cei care nu sunt inclusi in asemenea programe, recidiva in procent real e de aproape 80 la suta. Supraaglomerarea e doar efectul unor cauze profunde care tin de abordarea situatiei detinutului dupa liberare. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro