Liberalizarea pietei gazelor inseamna scumpire, tehnic neputand avea mai multi furnizori

Un singur furnizor: Rusia In primavara acestui an, un studiu al companiei de consultanta Deloitte arata ca pretul gazelor de productie interna va creste cu 143% in urmatorii doi ani, potrivit calendarului de liberalizare a pietei gazelor, ceea ce inseamna ca, pentru consumatorii industriali, preturile finale vor fi majorate cu 72%. "Romania risca sa piarda 6,3 miliarde de euro si peste 500.000 de locuri de munca din cauza liberalizarii accelerate a pietei gazelor naturale", spune Mihai Ivascu, secretarul general al Confederatiei Patronale din Industrie, Agricultura, Constructii si Servicii din Romania (CONPIROM).

acum 98 luni (23 Sep 2014)

Concurenta pe piata gazelor din Romania este mai mare decat in alte tari europene, iar tehnic nu putem avea mai multi furnizori. Insa, in prag de alegeri, Guvernul a decis sa amane aplicarea calendarului de liberalizare.

Majorarea pretului gazelor pentru consumatorii casnici, masura care trebuia aplicata din octombrie, a fost amanata de Guvern, printr-o hotarare care prevede si renegocierea calendarului de eliminare a preturilor reglementate. De asemenea, ministrul delegat pentru Energie, Razvan Nicolescu, a anuntat recent ca Executivul va prelungi cu cel putin doi ani si jumatate dereglementarea pietei gazelor pentru companii. Calendarul de liberalizare a pretului gazelor a fost convenit de Guvern si Comisia Europeana in 2012, si prevede ca acest proces sa se incheie la 31 decembrie 2018.

Romania consuma anual circa 12,5 miliarde metri cubi de gaze naturale si produce aproximativ 11 miliarde metri cubi, adica consumul este acoperit in proportie de peste 80% din productia interna. Diferenta este importata din Rusia, prin firme intermediare, la preturi mai mari decat cele ale gazelor produse intern. Circa 60% din consumatorii de gaze sunt deja in piata libera, in timp ce 24% sunt consumatori casnici. Restul de circa 16% sunt consumatori non-casnici care cumpara gaze la pret reglementat.

De ce liberalizarea pretului gazelor inseamna scumpirea acestora in conditiile in care productia interna acopera circa 80% din consum? Pe de alta parte, liberalizarea ar putea scadea pretul gazului din import. Daca vom continua sa exploatam in acelasi ritm, rezervele de gaze ne vor mai ajunge inca 5-6 ani", spune Otilia Nutu, expert in energie, Expert Forum.

Tehnic, Romania poate importa gaze din Rusia, via Ucraina si prin conducta Arad-Szeged, in ambele cazuri furnizorul fiind Gazprom. Pe de alta parte UE abia a inceput sa finanteze proiecte de interconectare astfel incat sa existe mai multi furnizori, iar concurenta din piata unica sa creasca. Citeste intreg articolul pe romanialibera.ro