Liber la nepotism in zeci de companii de stat

Liber la nepotism in zeci de companii de stat

Celelalte companii vizate sunt: Regia Autonoma "Rasirom", Compania Nationala "Romtehnica", Regia Autonoma "Administratia Protocolului de Stat", companiile de apa, Societatea IAR SA, Romaero SA, Avioane Craiova SA, IOR SA, Uzina Mecanica Orastie, Romarm si filalele sale, Societatea Mecanica Bucuresti SA, Societatea Automecanica Moreni SA, Societatea Mecanica Mija SA, Societatea Uzina de Produse Speciale Dragomiresti, Societatea Electromecanica Ploiesti, Societatea Uzina Mecanica Plopeni, Societatea Metrom SA, Societatea Carfil, Societatea Tohan, Fabrica de Pulberi Fagaras, Pirochim Victoria SA, Uzina Mecanica Sadu, Uzina Mecanica Cugir, Societatea Arsenal Resita, dar si institutii de credit, respectiv CEC Bank, Eximbank si Fondul National de Garantare a IMM-urilor, carora li se aplica OUG 109/2011.

acum 39 luni (7 Jun 2017)

Cateva zeci de companii de stat sunt pe cale sa intre din nou sub control politic, dupa ce Senatul a modificat Ordonanta de Urgenta privind guvernanta corporativa. Marti, plenul Senatului a adoptat cu 51 de voturi "pentru", cinci abtineri si 35 de voturi "impotriva" modificarea OUG 109/2011, exceptand de la obligatia de a avea management selectat pe criterii de competenta o serie de companii de stat.

Ce companii sunt afectate

Printre companiile care vor fi exceptate se regasesc si cateva de importanta strategica, precum Tarom, Complexul Energetic Oltenia, Administratia Nationala de Meteorologie, Regia Autonoma "Monitorul Oficial", Santierul Naval Mangalia si Regia Autonoma Tehnologii pentru Energia Nucleara (RATEN).

Initial, modificarea ordonantei urma sa se aplice numai Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Regiei Autonome "Rasirom" si Companiei Nationale "Romtehnica".

Initiatorii sustineau, in cazul ANM, ca desi a avut profit inca de la infiintare si a indeplinit in fiecare an indicatorii de performanta socio-economica, introducerea sistemului de management privat presupune respectarea cu prioritate a principiilor de eficienta economica si profitabilitate, ceea ce duce la faptul ca nu exista "garantii rezonabile, nici parghii de interventie functionale pentru a mentine atributiile de interes national" ale companiei. Oprea motiveaza ca aceste companii, facand parte din industria de aparare, pe langa activitatea economica pe care o desfasoara, trebuie sa "asigure si sarcinile de mobilizare la razboi".

Celelalte companii vizate sunt: Regia Autonoma "Rasirom", Compania Nationala "Romtehnica", Regia Autonoma "Administratia Protocolului de Stat", companiile de apa, Societatea IAR SA, Romaero SA, Avioane Craiova SA, IOR SA, Uzina Mecanica Orastie, Romarm si filalele sale, Societatea Mecanica Bucuresti SA, Societatea Automecanica Moreni SA, Societ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro