Leonard Orban, primul comisar european al Romaniei: "Bilantul dupa 10 ani de UE e pozitiv. Cum ar fi aratat Romania daca n-ar fi aderat?"

Leonard Orban, primul comisar european al Romaniei:

Daca ne uitam la PIB, vedem ca a crescut cu mai mult de 70 de miliarde de euro din 2006 si pana la finalul anului trecut. Sa incercam un alt exercitiu: cum ne-am fi descurcat in timpul crizei economice, cand am primit niste sume foarte mari de la UE, si nu ma refer la asistenta macroeconomica, ci ma refer la modul in care au fost virate fondurile europene, cu avansul care a fost dat integral, astfel incat sa sustina bugetul Romaniei. Dar in momentul in care vezi zi de zi ca Europa e confruntata cu crize majore, de la BREXIT la crize economice sau la criza migratiei- care a pus sub semnul intrebarii foarte multe din mecanismele europene, e evident ca se construieste o imagine care nu e cea mai pozitiva si e normal sa scada acest sprijin pentru UE.

acum 88 luni (19 Jan 2017)

E clar ca bilantul Romaniei la 10 ani de la aderare e unul pozitiv. Daca luam numai ce inseamna fondurile europene, chiar daca rata de absorbtie nu e suta la suta, daca tragem linie, aproape 27 de miliarde erau pe plus la sfarsitul lunii noiembrie a anului trecut.

Romania a primit de la UE aproape 40 de miliarde de euro si a intors 14 miliarde. Sunt niste sume importante care au intrat in Romania si care au ajutat la dezvoltarea Romaniei. Dar acesta este un bilant strict contabil, avantajele aderarii la UE sunt mult mai mari si nu se vad doar pe zona economica. Dar cresterea salariului mediu a fost de 146%: de la 100 de euro la 246. Daca ne uitam la PIB, vedem ca a crescut cu mai mult de 70 de miliarde de euro din 2006 si pana la finalul anului trecut. Ar fi foarte interesant sa facem un exercitiu: ce s-ar fi intamplat cu Romania daca nu ar fi fost stat mebru UE? Am putea sa ne uitam la statele de langa noi, de exemplu din Balcanii de Vest, cum au evoluat sau cum au involuat. Sa incercam un alt exercitiu: cum ne-am fi descurcat in timpul crizei economice, cand am primit niste sume foarte mari de la UE, si nu ma refer la asistenta macroeconomica, ci ma refer la modul in care au fost virate fondurile europene, cu avansul care a fost dat integral, astfel incat sa sustina bugetul Romaniei.

Au fost banii europeni cheltuiti cum trebuie de Romania? Sunt foarte multe proiecte bune, eficiente, care categoric aduc plusvaloare atat la nivel regional, cat si la nivel local, dar pe de alta parte am vazut si proiecte care nu si-au produs beneficiile respective. Am vazut centre de afaceri construite in zone in care era evident ca nu functioneaza... Sigur, in momentul in care le prezinti zi de zi, imaginea e ca toti banii s-au aruncat pe fereastra. Ceva mai bine de 50% dintre romani au incredere in UE, dar procentul e in scadere. Dar in momentul in care vezi zi de zi ca Europa e confruntata cu crize majore, de la BREXIT la crize economice sau la criza migra... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro