Leonard Orban: Este vital ca Romania sa stea cat mai aproape de tarile care sustin consolidarea UE

Leonard Orban: Este vital ca Romania sa stea cat mai aproape de tarile care sustin consolidarea UE

Pot sa va spun ca nu a fost deloc simplu sa se ajunga la aceasta unitate, sa vedem ca toti liderii celor 27 de state membre semneaza Declaratia de la Roma, dar a fost un succes remarcabil si eu sper ca acel moment, care este unul de referinta, va constitui un imbold pentru actiunile viitoare si chiar maine va fi un nou moment de demonstrare a unitatii", a spus consilierul prezidential Leonard Orban.

acum 85 luni (28 Apr 2017)

Noi credem ca este nevoie de consolidarea UE, suntem unul din statele membre care considera ca integrarea trebuie sa continue, ca nu trebuie sa facem pasi inapoi. Pozitia Romaniei este clara: dorim sa consolidam UE, nu vedem alta optiune, interesul nostru strategic este ca Romania sa fie deplin integrata, sa continue acest proces si vom face tot ce tine de noi atat la nivel intern, dar si la nivel european, astfel incat sa se atinga acest obiectiv", a spus consilierul prezidential. Mai mult, Romania ar trebui sa stea cat mai aproape de tarile care doresc consolidarea proiectului european. Este vital sa stam cat mai aproape de aceste initiative, unde avem posibilitatea sa o facem si trebuie sa o facem. Astfel vom ramane aproape de centrul de decizie", a aratat Orban.

Potrivit consilierul prezidential, una dintre cele mai mari provocari cu care se confrunta Romanie este aderarea la zona euro, aspect ce nu va fi posibil pe termen scurt, ci intr-o perioada cuprinsa intre 7 si 10 ani. Este vorba de convergenta reala si va fi nevoie de ani sa ajungem la acest nivel de convergenta reala in zona UE si din acest punct de vedere cred ca sunt necesare eforturi uriase nu numai din partea Bancii Centrale, dar din partea intregii societati pentru alaturarea la zona Euro. Sper ca acest lucru sa fie posibil intr-o perioada cuprinsa intre 7 si 10 ani, dar acesta trebuie sa fie obiectivul major al Romaniei", a sustinut Orban.

Totodata, Leonard Orban a afirmat ca, pe langa provocarea legata de zona euro, mai exista si unele legate de modul in care functioneaza UE, mai ales in contextul discutiilor legate de o Europa cu mai multe viteze. Declaratiile de la Bratislava si in special de la Roma au aratat foarte multe lucruri importante, in primul rand s-a manifestat o unitate, care este din ce in ce mai greu de constatat la nivelul UE. Pot sa va spun ca nu a fost deloc simplu sa se ajunga la aceasta unitate, sa vedem ca toti liderii celor 27 de state membre semneaza D... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro