Legile nedrepte din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, prin care evreii erau izolati: siliti sa se casatoreasca doar intre ei si sa nu detina averi

Legile nedrepte din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, prin care evreii erau izolati: siliti sa se casatoreasca doar intre ei si sa nu detina averi

"Prin studiul nostru incercam sa prezentam cititorului, cu exigenta stiintifica, unele evenimente tragice ce au avut loc in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondal, care au afectat in primul rand populatia evreiasca, dar si o parte a populatiei de etnie romana si maghiara", explica autorul la inceputul textului. In plus, evreul nu a putut ocupa posturi de director de teatru sau cinematograf, fiind redus si numarul muncitorilor de origine evreiasca in industrie, fabrici si uzine particulare, precum si in ocupatiile mestesugaresti", mai arata Zsolt Varga.

acum 38 luni (10 Apr 2016)

Un articol dedicat evreilor din perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial este publicat in numarul 4 al Revistei Arhivelor Maramuresene, condusa de Clara Guseth, director a institutiei.

"Prin studiul nostru incercam sa prezentam cititorului, cu exigenta stiintifica, unele evenimente tragice ce au avut loc in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondal, care au afectat in primul rand populatia evreiasca, dar si o parte a populatiei de etnie romana si maghiara", explica autorul la inceputul textului. Acesta mai arata ca in Transilvania traia in aceasta perioada circa 75 la suta din populatia evreiasca din Romana, respectiv aproximativ 164.000 din totalul de 200.000 de evrei. Astfel, in acest context istoric, arata autorul in studiul sau, o serie de legi au fost adoptate special pentru a izola poporul evreu in toate aspectele vietii, de la cel economic la cel social sau cultural. XV/29 mai 1938, mai scrie el, a redus proportia evreilor la 20 la suta in viata economica si in profesiile liberale. Aceasta a intrat in vigoare la 4 mai 1939 si a abrogat o serie de drepturi acordate evreilor in urma cu 72 de ani, cu ocazia reconcilierii austro-ungare. Prin aceasta lege, numarul izraelitilor a fost redus la 6 la suta in ocupatiile intelectuale si le-a fost interzisa ocuparea posturilor in institutiile guvernamentale si administrative publice locale. "Au fost prevazute restrictii severe in privinta participarii evreilor in viata economica si in profesiile liberale, a fost interzisa lansarea cartilor si publicatiilor, editarea ziarelor etc. In plus, evreul nu a putut ocupa posturi de director de teatru sau cinematograf, fiind redus si numarul muncitorilor de origine evreiasca in industrie, fabrici si uzine particulare, precum si in ocupatiile mestesugaresti", mai arata Zsolt Varga.

In studiul sau continua cu o a treia "lege evreiasca", in care se refera la dreptul matrimonial si dispozitiunile de protectie a rasei.

<... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro