Legile Justitiei, depuse la Parlament. Presedintele este pastrat in procedura de numire a procurorilor

Legile Justitiei, depuse la Parlament. Presedintele este pastrat in procedura de numire a procurorilor

La Parlament a fost depus un proiect de lege privind legile Justitiei, acesta fiind asumat de alesii PSD-ALDE, dupa ce Guvernul nu a mai mers pe varianta depunerii unui proiect de catre institutie. Sugestiile lui Dragnea Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat marti, la Parlament, ca i-a spus lui Florin Iordache sa tina cont de pozitiile sale publice in legatura cu procedura de numire a procurorilor sefi, adica sa fie mentinuta actuala procedura care prevede ca sefii principalelor parchete sunt numiti de presedintele Romaniei la propunerea ministrului Justitiei si cu avizul CSM.

acum 81 luni (31 Oct 2017)

La Parlament a fost depus un proiect de lege privind legile Justitiei, acesta fiind asumat de alesii PSD-ALDE, dupa ce Guvernul nu a mai mers pe varianta depunerii unui proiect de catre institutie.

Concret, in proiectul de lege, presedintele ICCj este numit de catre presedintele tarii la propunerea sectiei de judecatori a CSM, iar seful statului poate refuza motivat, o singura data propunerea. Pe de alta parte, procurorul general si procurorii sefi se numesc de catre presedinte, la propunerea sectiei de procurori a CSM.

Sugestiile lui Dragnea

Liderul PSD, Liviu Dragnea, a declarat marti, la Parlament, ca i-a spus lui Florin Iordache sa tina cont de pozitiile sale publice in legatura cu procedura de numire a procurorilor sefi, adica sa fie mentinuta actuala procedura care prevede ca sefii principalelor parchete sunt numiti de presedintele Romaniei la propunerea ministrului Justitiei si cu avizul CSM. "Am inteles ca membrii comisiei speciale au redactat impreuna un proiect comun si incep dezbaterile in acea comisie pe acel proiect de lege (de modificare a legilor Justitiei - n. red.) (...) Eu i-am spus domnului Iordache sa tina totusi cont de pozitiile mele publice in legatura cu procedura de numire a procurorilor sefi. I-am rugat sa incerce sa tina cont de pozitia mea publica pentru ca nu au aparut pana acum pentru mine argumente serioase ca sa se schimbe actuala procedura", a declarat Liviu Dragnea. Liderul PSD a spus ca nu a vorbit cu Tariceanu despre acest subiect, in conditiile in care presedintele ALDE a militat pentru scoaterea sefului statului din procedura de numire a procurorilor sefi, depunand chiar si un proiect de lege in acest sens. Se pare ca nici actuala forma nu este cea mai buna, cred ca trebuie sa sa gandeasca un sistem, un mecanism, o structura, o institutionalizare care sa faca din Inspectia Judiciara o institutie autonoma. ... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro