Legile Justitiei, adoptate pe repede-nainte pentru a doua oara. Modificarile care il vizeaza pe seful statului

Legile Justitiei, adoptate pe repede-nainte pentru a doua oara. Modificarile care il vizeaza pe seful statului

Legile Justitiei au trecut prin Senat intr-o singura zi, acestea fiind amendate luni dimineata de Comisia speciala condusa de Florin Iordache, autorul Ordonantei de Urgenta 13, iar seara fiind adoptate de plen, intr-o sedinta tensionata in care Opozitiei i s-a taiat de mai multe ori microfonul si in care majoritatea PSD-ALDE, sprijinita de UDMR si-a impus vointa. Protocoalele secrete, de interes public In schimb, in aceasta lege e prevazut si faptul ca sunt de interes public informatiile care privesc cooperarea interinstitutionala intre instante si parchete, pe de o parte, si orice alta autoritate publica, pe de alta, fiind vizate astfel protocoalele intre institutiile judiciare si institutii precum serviciiile de informatii.

acum 51 luni (26 Mar 2018)

Legile Justitiei au trecut prin Senat intr-o singura zi, acestea fiind amendate luni dimineata de Comisia speciala condusa de Florin Iordache, autorul Ordonantei de Urgenta 13, iar seara fiind adoptate de plen, intr-o sedinta tensionata in care Opozitiei i s-a taiat de mai multe ori microfonul si in care majoritatea PSD-ALDE, sprijinita de UDMR si-a impus vointa. Desi au trecut de Parlament, acestea vor fi atacate la CCR, anuntul fiind facut atat de PNL, cat si de USR. Seful statului nu va mai avea de spus niciun cuvant in numirea conducerii Curtii Supreme, cu toate ca inainte acesta era cel care numea la propunerea CSM, presedintele, vicepresedintele si sefii de sectii. "Presedintele, vicepresedintele si presedintii de Sectie ai Inaltei Curti de Casatie si Justitie sunt numiti de catre Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al magistraturii, dintre judecatorii ICCJ care au functionat la aceasta instanta cel putin 2 ani si care au fost sanctionati disciplinar in ultimii trei ani", prevede actuala forma a legii.

De asemenea, presedintele va putea refuza o singura data propunerile venite de la ministrul Justitiei pentru functiile de procuror general, procuror-sef al DNA si procuror-sef al DIICOT, in conditiile in care in procedura aflata inca in vigoare seful statului poate respinge de cate ori vrea, dar motivat.

"Pedepsirea erorilor judiciare"

Senatorii au adoptat si o alta definitie a erorii judiciare, pentru ca persoanele nemultumite de deciziile instantelor sa poate intenta procese celor care au intocmit rechizitorii sau au dat sentinte considerate injuste de alte instante.

MFP ar urma sa exercite actiunea in regres impotriva magistratului dupa raportul consultativ al Inspectiei Judiciare si al propriei evaluari, acesta urmand sa "aprecieze" daca "eroarea judiciara a fost cauzata ca urmare a exercitarii de judecator sau procuror a functiei de rea credinta s... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro