Legendele stejarului din Borzesti: amintirea care l-a bantuit crunt pe Stefan cel Mare si joaca de-a spanzuratoarea

Legendele stejarului din Borzesti: amintirea care l-a bantuit crunt pe Stefan cel Mare si joaca de-a spanzuratoarea

"Biserica din Borzesti impresioneaza privitorul prin alura si sobrietatea, zveltetea si eleganta, maretia si frumusetea atribuite de vrednicul ei fondator. Un raspuns il da pisania din dreapta intrarii: "Io, Stefan voievod, din mila lui Dumnezeu, domn al Tarii Moldovei, si cu prea iubitul sau fiu Alexandru, am zidit aceasta casa, care este la Borzesti pe Trebes, a Adormirii preasfintei nascatoare de Dumnezeu, intru ruga siesi si intru amintirea raposatilor, inaintasilor si parintilor lor, si care s-a inceput a se zidi in anul 7001 (1493), luna iu(lie) 9 si s-a sfarsit in anul 7002 (1494), dar al domniei lui al 30 si al optulea curgator, luna octombrie 12".

acum 65 luni (8 Apr 2015)

"Biserica din Borzesti impresioneaza privitorul prin alura si sobrietatea, zveltetea si eleganta, maretia si frumusetea atribuite de vrednicul ei fondator. Din pisania oricinala, inscrisa in piatra frontispiciul intrarii, aflam ca marele voievod a zidit acest lacas impreuna cu iubitul sau fiu Alexandru, "intru ruga siesi si intru pomenirea raposatilor mosi si stramosi", scrie IPS Ioachim Bacauanul, arhiepiscopul Romanului si Bacaului, intr-un articol postat pe site-ul Bisericii din Borzesti. Pentru ipoteza nasterii si copilariei sale la Borzesti sunt cateva legende, doua poduri atribuite viitorului domnitor, precum si o pisanie.

"A fost odata un timp, pe cand Molna si Prutul nu faceau hotar intre trei tari surori, pe cand bourul moldovenesc era singur stapan pe-o tara larga, indemanatica, locuita de-un popor ager si drept pamantean. De pe atunci, deci, si pana-n zilele noastre, ramas-a vorba din tata-n fiu cum ca un joc de copii se incinsese odinioara pe sesul Trotusului, nu departe de satul Borzesti, sub un soare frumos de primavara.

In doua taberi era despartita ceata copiilor: una infatisa tabara tatarilor sub comanda lui Gheorghie, un copilandru cu plete negre si cu ochii de mure, iute si neastamparat ca Trotusul ce se pravale de la munti; cealalta era tabara moldovenilor sub comanda lui Stefan, un copilandru cu plete blonde, cu ochii albastri, ganditori, si cu inima cutezatoare. Cel dintai era fiu de taran, cel de al doilea fiu de domn", se arata in povestea lui Nicolae Gane.

Jocul spanzuratorii

Mica povestioara de la Borzesti este relatata, cu diverite nuante, de mai multi autori, dar ea a existat si in "zestrea orala" a oamenilor locului. Ceata lui Stefan reuseste sa-i infranga pe "tatari" si hotaraste sa-l judece si sa-l condamne la spanzuratoare pe seful lor, Gheorghita. Prinzand un "marzac", fiu al hanului tatarasc, el il va duce si ucide, ca si pe Gheorghit... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro