Legendele nestiute ale Dunarii. Povestea misteriosului drum subacvatic, folosit de pirati sa-si ascunda comorile in Delta

Legendele nestiute ale Dunarii. Povestea misteriosului drum subacvatic, folosit de pirati sa-si ascunda comorile in Delta

Nu-i pescar batran din baltile de Dunare, incepand de la Galati si pana la Sulina sau la Chilia, care sa n-aiba, la ceas de seara, la un pahar de vorba, chef de povestit. Drumul de sub ape pe care inca-l mai cauta arheologii Video VIDEO Dovada ca prin smarcuri se poate trece cu masinile Povestea drumului de piatra ascuns pe sub ape si smarcuri, care (spun legendele) leaga malul Marii Negre si malul Dunarii, in mai multe locuri, cu cele mai salbatice locuri ale Deltei Dunarii, am auzit-o atat de des incat a ajuns sa se confunde cu realitatea. Eliodor Sichim, are radacini lipovenesti si se trage din satul tulcean Nufaru (poarta de intrare in Delta Dunarii), insa de mai bine de cinci decenii e galatean, caci a fost atras de salariul bun care se dadea la Combinatul Siderurgic. Locul marcat pe harta este acela unde se presupune ca ar fi comorile piratilor Ce-i drept, la Nufarul, satul lui natal, sunt conditii grozave sa crezi in astfel de legende, caci acolo au fost descoperite de catre arheologi urme din epoca fierului, urmate in timp de vestigii ale epocii romane si romano-bizantine.

acum 83 luni (4 Sep 2015)

Nu-i pescar batran din baltile de Dunare, incepand de la Galati si pana la Sulina sau la Chilia, care sa n-aiba, la ceas de seara, la un pahar de vorba, chef de povestit. Povestile de altadata se impletesc, ca-ntr-un joc al umbrelor, cu fuioarele de fum ale focului din cioturi de salcie si balega (primul "spray" anti-tantari din istoria oamenilor apelor), si se scufunda in mintea ascultatorilor ca niste taine fara pereche, nemaivazute si nemaiauzite.

Si ce poveste pescareasca este aceea in care nu apar pirati hapsani (uneori cu aura de haiduci mioritici), domnite nemaiintalnit de frumoase sau comori atat de mari incat sa-ti taie rasuflarea tot incercand sa faci conversia lor in euro.

Baltaretii au un fel al lor, aparte, de a-si trai viata si de a povesti trecutul. Drumul de sub ape pe care inca-l mai cauta arheologii Video VIDEO Dovada ca prin smarcuri se poate trece cu masinile

Povestea drumului de piatra ascuns pe sub ape si smarcuri, care (spun legendele) leaga malul Marii Negre si malul Dunarii, in mai multe locuri, cu cele mai salbatice locuri ale Deltei Dunarii, am auzit-o atat de des incat a ajuns sa se confunde cu realitatea.

Nimeni dintre contemporanii nostri n-a vazut insa vreodata acel drum (sau macar parti din el), dar foarte multi au auzit povestea lui de la "cei batrani" sau de la "niste domni veniti de la Bucuresti, ca sa-l caute".

Eliodor Sichim, are radacini lipovenesti si se trage din satul tulcean Nufaru (poarta de intrare in Delta Dunarii), insa de mai bine de cinci decenii e galatean, caci a fost atras de salariul bun care se dadea la Combinatul Siderurgic.

Malul Dunarii la Nufaru FOTO: site-ul comunei

A lasat lotca si prostovolul pentru lopata de la cocserie, insa nu-i pare rau. "Daca ramaneam acolo, eram oale si ulcele", spune batranul, ajuns acum la venerabila varsta de 78 de ani.Citeste intreg articolul pe adevarul.ro