Legendele nespuse ale Maramuresului. Omul Noptii, creatura malefica de care s-a indragostit o fata de cioban

Legendele nespuse ale Maramuresului. Omul Noptii, creatura malefica de care s-a indragostit o fata de cioban

La Sambra oilor are loc separarea si numararea oilor, ca si masurarea laptelui de catre ciobani, care pornesc cu turmele spre pajistile din munti. Legenda acestui moment din an, spune Janeta Ciocan, muzeograf la Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara, a fost publicata de Isidor Ripa in 1976 si spune ca are legaura, ca si majoritatea legendelor maramuresene, cu Omul Noptii si Fata Padurii.

acum 43 luni (5 Apr 2017)

La Sambra oilor are loc separarea si numararea oilor, ca si masurarea laptelui de catre ciobani, care pornesc cu turmele spre pajistile din munti.

Legenda acestui moment din an, spune Janeta Ciocan, muzeograf la Muzeul Judetean de Etnografie si Arta Populara, a fost publicata de Isidor Ripa in 1976 si spune ca are legaura, ca si majoritatea legendelor maramuresene, cu Omul Noptii si Fata Padurii. Baiatul indragit de Irinca era, de fapt, chiar Omul Noptii, care ziua se transforma intr-un tanar chipes, iar noaptea capata puteri magice pe care le folosea impotriva locuitorilor satului. "Legenda spune ca pentru o vreme, Omul Noptii i-a lasat pe sateni sa cultive cat mai mult pamant si sa-si inmulteasca oile, pentru ca atunci cand va dori, sa le poata stapani averile", mai arata muzeograful.

Ea mai arata ca potrivit legendei, Omul Noptii a incerat sa o pacaleasca pe Irinca si sa o ceara de sotie, fara sa-i spuna cine este cu adevarat. "El i-a promis ca il va omori pe Omul Noptii, de care Irinca si toti osenii, de altfel, se temeau, cu conditia ca ea sa ii devna sotie", mai spune muzeograful. Astfel, Omul Noptii s-a infuriat si si-a trimis banda de talhari pe care o stapanea sa o atace la stana pe Irinca si sa o omoare.

"Ea s-a luptat cu ei, insa in cele din urma au reusit sa o lege de un copac si sa o batjocoreasca, iar Irinca si-a folosit ultimele puteri pentru a mai canta o data la trambita. Ea insa, in felul acesta, a anuntat satul ca se intampla ceva grav, iar osenii au venit in numar mare si au reusit sa ii fugareasca pe talhari", mai arata muzeograful. Mai departe, povestea arata ca osenii au reusit sa descopere si care era secretul care ii dadea puteri magice Omului Noptii si ca, astfel, au reusit sa i le ia. Iar satenii au considerat ca ea si-a da viata cu sambrie pentru a salva satul de Omul Nptii, iar de atunci sarbatoresc in fiecare an Sambra Oilor", mai arata muzeograful Janeta Ci... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro