Legendele Muntelui Tampa: balaurul din Pestera Calugaritei, marea ascunsa in adancuri care ar putea inghiti Brasovul

Legendele Muntelui Tampa: balaurul din Pestera Calugaritei, marea ascunsa in adancuri care ar putea inghiti Brasovul

Una dintre cele mai vechi legende spune ca sub munte ar exista un lac urias care ar fi de fapt ramasita unei mari, dar si multe tuneluri subterane unde ar fi fost ascunse comori. Mai circula si o alta legenda care spune ca in timpul celui de al doilea razboi mondial in tunel ar fi fost tinuti mai multi prizonieri germani, dar nici aceasta teorie nu a fost dovedita", a spus Mihai Turcanu, profesor de istorie. Daca ar fi fost terminat, ar fi fost cel mai mare tunel din Romania VIDEO Reteaua de tuneluri secrete din Ceahlau si fenomenele inexplicabile de pe munte.

acum 64 luni (20 Mar 2015)

Una dintre cele mai vechi legende spune ca sub munte ar exista un lac urias care ar fi de fapt ramasita unei mari, dar si multe tuneluri subterane unde ar fi fost ascunse comori. Amatorii teoriei drobului de sare spun ca daca acest lac s-ar revarsa ar acoperi complet Brasovul. Oamenii de stiinta si geologii nu au reusit insa sa demonstreze existenta acestui lac, dar nici sa infirme teoria. Astazi, numai unul dintre ele mai este practicabil si leaga Casa Sfatului de unul dintre turnurile vechii cetati. Si edilii locali au avansat de mai multe ori ideea construirii unui tunel pe sub munte, dar acesta nu s-a concretizat.

"Despre existenta unui lac nu exista niciun fel de dovezi, dar legenda circula in continuare. In schimb tunelurile de sub munte, denumite catacomb chiar exista, chiar daca astazi sunt astupate. Se spune ca oamenii chiar aduceau provizii si le ascundeau in catacomb, iar cand trebuie sa se dea o batalie, aici se ascundeau femeile si copiii. Mai circula si o alta legenda care spune ca in timpul celui de al doilea razboi mondial in tunel ar fi fost tinuti mai multi prizonieri germani, dar nici aceasta teorie nu a fost dovedita", a spus Mihai Turcanu, profesor de istorie.

O alta legenda este aceea a singurei banci de piatra aflata pe aleea de sub Tampa. Pana la urma, o poveste romantica a fost acceptata de toata lumea si a ajuns o adevarata legenda urbana. Se spune stranca din care este facuta banca s-a pravalit de la inaltime, ingropand sub ea doi amanti care stateau imbratisati in acel loc. Foto Treptele lui Gabony si Telecabina de pe Tampa. FOTOSimona Suciu

Balaurii de pe muntele Tampa

Alte doua legende vorbesc despre balauri care au semanat teroare in oras. Ani la rand l-au urmarit oamenii dar nu au reusit sa-i vina de hac. In final ideea salvatoare a venit din partea unui macelar, care a umplut cu var o pile de vitel. Se spune ca burta lui s-a umflat at... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro