Legendele Iancului, printre romani si unguri: Intalnirea cu imparatul de la Viena, glontul de argint, scandalul de la carciuma din Cluj

Legendele Iancului, printre romani si unguri: Intalnirea cu imparatul de la Viena, glontul de argint, scandalul de la carciuma din Cluj

Legenda intalnirii cu imparatul de la Viena Una dintre cele mai frumoase si mai expresive legende are ca subiect o intalnire mai putin obisnuita intre Avram Iancu si imparatul de la Viena. Alaturi de Horea si episcopul unit Ioan Inochentie Micu Klein, imaginea Iancului este asociata cu jertfa pentru libertatile politice ale romanilor ardeleni.(Articol scris de NICU NEAG) FOTO DOCUMENT Povestea fotografului aurarilor de la Rosia Montana, autorul celui mai mare fotoreportaj romanesc FOTO DOCUMENT Tradare in urma cu 230 de ani.

acum 97 luni (4 Jan 2015)

Intr-o lucrare publicata de istoricul maghiar ardelean Kovary Laszlo, la 12 ani dupa Revolutia pasoptista, se spune sugestiv ca "Aceasta regiune muntoasa (n.r. Tara Motilor) a ajuns in timpul Revolutiei de la 1848 sub bagheta de fier a lui Iancu; de aici si-a luat numele de , dand poruncile sale in numele imparatului de la Viena".

Legenda intalnirii cu imparatul de la Viena

Una dintre cele mai frumoase si mai expresive legende are ca subiect o intalnire mai putin obisnuita intre Avram Iancu si imparatul de la Viena. Lumanarile dinaintea imparatului s-au stins de la sine. Fiule Iancu, a zis batranul imparat, nu ma impotrivesc mai departe lui Dumnezeu, i-am inteles vointa si ma invoiesc ca de acum inainte tu sa fii imparatul Ardealului".

Legenda glontului de argint

In mod similar, o relatare ulterioara Revolutiei pasoptiste contine afirmatia ca: "tarancile si copiii de drag ce-l aveau, il numeau craisorul nostru". Dimensiunile mitice ale persoanei prefectului de legiune moteasca pot fi citite si din exprimarea ce urmeaza: "Iancutul nostru, ori te uiti la ceriul cu stele, ori la pieptul lui. Imbla tot in hinteu (caleasca) si in hinteu o cruce de aur. Pe Iancu numai cu glont de argint il poti pusca.

Intr-una dintre relatarile prozatorului si gazetarului Silvestru Moldovan, in comuna maghiara Calata, aflata in zona muntoasa a Gilaului, locuitorii credeau ca "inaintea lui Avram Iancu merge pretutindeni o femeie calauzita de o capra neagra nevazuta".

Legenda scandalului de la carciuma

O alta legenda il are in prim plan pe studentul Avram Iancu, la Colegiul Piaristilor din Cluj (1841 - 1846). Era mare colegialitatea intre el si colegii lui, fiind buni colegi si solidari, mai ales in ". "Intr-o sambata dupa-amiaza, Iancu, alaturi de colegii sai, se aflau la un festival in centrul orasului, in aceeasi carciuma cu ma... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro