Legendele Gradinii Zmeilor din Salaj: stancile care prind viata. Legatura fiintelor supranaturale cu "Meteora" Romaniei

Legendele Gradinii Zmeilor din Salaj: stancile care prind viata. Legatura fiintelor supranaturale cu

Suita de stanci cu forme ciudate, formate prin eroziune, a alimentat, de-a lungul timpului, imaginatia localnicilor si nu numai. "Pana atunci s-a numit Dumbrava, ca era o zona impadurita, sau Chieturi, pentru ca acolo se incheia padurea", explica profesorul.Rezervatie naturala din 2000 Gradina Zmeilor este rezervatie naturala din 2000 si reprezinta un ansamblu neregulat de stanci, formate aici prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din dealul Inchieturi.

acum 108 luni (2 Mar 2015)

Suita de stanci cu forme ciudate, formate prin eroziune, a alimentat, de-a lungul timpului, imaginatia localnicilor si nu numai. Asa au luat nastere legendele ce insotesc si anima Gradina Zmeilor, rezervatia naturala de marginea localitatii salajene Galgau Almasului."In partea cea mai vestica a gradinii, mai mari, separate una de alta, sunt doua stanci gemene. Se spunea ca aceste pietroaie se opreau zmeii sa se odihneasca atunci cand mergeau dupa sare la Dej", ne spune una dintre legende Alexandru Mosut, fost profesor de matematica si un impatimit cunoscator al istoriei locale.

De Gradina Zmeilor se leaga si o alta legenda, a fetei Catanii. "La noi, catane li se spune la femeile mai rele - li se spune asa pentru ca sunt autoritare si au pretentii de comandant. Legenda spune ca, o astfel de femeia avea o fata, care s-a indragostit, impotriva vointei mamei sale, de un soldat. Cum fata nu a renuntat la iubirea pentru tanarul militar, mama - catana a blestemat-o sa se transforme in stana de piatra", povesteste profesorul. Stanca - spune localnicul - putea fi vazute intre celelalte stanci din rezervatie pana in urma cu cativa ani, cand a fost doborata de procesele erozionale."Mai sunt si alte legende nascute acolo, in gradina. Imi amintesc de una, pe care mi-a spus-o in anii 70 un cioban, care povestea ca pe peretele stancos din care s-au desprins stancile curgeau siroaie de apa rosiatica. Fugea, pare-se, de politie si, decat sa fie prins, a preferat sa isi ia viata", precizeaza el.

Profesorul spune ca zona se numeste "Gradina Zmeilor" numai de prin anii 70 incoace. "Pana atunci s-a numit Dumbrava, ca era o zona impadurita, sau Chieturi, pentru ca acolo se incheia padurea", explica profesorul.Rezervatie naturala din 2000

Gradina Zmeilor este rezervatie naturala din 2000 si reprezinta un ansamblu neregulat de stanci, formate aici prin desprinderea unor blocuri sau compartimente de gresii din dealul Inchieturi.... Citeste intreg articolul pe adevarul.ro